ANEMIJA ali SLABOKRVNOST

ANEMIJA ali SLABOKRVNOST

19.03.2018

Anemija je bolezensko stanje, pri katerem je zmanjšano število rdečih krvnih celic (eritrocitov) oziroma je zmanjšana koncentracija hemoglobina (Hb) v krvi.

Hemoglobin je krvno barvilo (beljakovina) v eritrocitih, ki med prehajanjem krvi skozi pljuča veže kisik in ga prenaša po telesu. Ko se razvije slabokrvnost, je sposobnost krvi za prenos kisika do celic in tkiv zmanjšana, zato telo nima dovolj potrebne energije. Tkiva potrebujejo kisik za izrabljanje virov energije (kot je na primer glukoza) in s tem za delovanje, kot so krčenje mišic, prevajanje živčnih dražljajev, izločanje snovi in podobno.


Kako klinično opredelimo anemijo?

 • Normalna koncentracija hemoglobina je 135 do 175 g/l pri moških in 120 do 160 g/l pri ženskah.
 • Anemija je opredeljena s koncentracijo hemoglobina, manjšo od 140 g/l, pri moških, pri ženskah pa s koncentracijo, manjšo od 120 g/l.

Slabokrvnost lahko zelo poslabša kakovost življenja, zato je pomembno, da poznate vzroke zanjo ter možnosti njenega preprečevanja in zdravljenja.


Nekaj najpogostejših posledic anemije, ki vplivajo na vsakdanje življenje:

 • drobnih opravil ne morete opraviti do konca; česanje, prhanje in kuhanje se vam zdijo naporni,
 • imate občutek, da ste brez energije in bi ves dan najraje preživeli v postelji,
 • imate težave pri razmišljanju, govorjenju ali odločanju,
 • težko si zapomnite stvari,
 • po lahkem opravilu ste zadihani,
 • lahko ste omotični ali se vam vrti,
 • težko zaspite.

Obiščite nas v našem Diagnostičnem centru Clarus, kjer Vam bomo v krvi določili koncentracijo hemoglobina, s pomočjo katerega lahko odkrijemo anemijo.

 

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
  1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.