Osteoporoza

Osteoporoza

06.02.2018

Kaj je osteoporoza?

Osteoporoza je sistemska, degenerativna bolezen kosti pri kateri se tanjšajo gradbene enote kosti, hkrati pa se zmanjšuje tudi njihovo število. Postopoma se zmanjšuje kostna masa, ki ne spremeni velikost ali sestave kosti, naredi pa jih krhke in lažje lomljive.
Na žalost pa je osteoporoza del naravnega procesa staranja, kateremu se ne moremo popolnoma izogniti.

Kako nastane osteoporoza?

Naše kosti so žive, sestavljene iz beljakovinskega ogrodja, v katerega se nalagata kalcij in fosfat. Stara kost se razgraja, tako nastanejo prostori, kjer pa se nalaga nova. V desetih letih se skelet na ta način obnovi. V otroštvu se nova kost nalaga hitreje kot odstranjuje. Tvorba kosti prehiteva njeno razgradnjo, dokler ne dosežemo največje kostne mase, kar se zgodi okoli 30 leta starosti. Potem je razgradnja kosti večja in kostna masa se manjša. Pri ženskah se proces razgradnje pospeši v prvih petih letih po menopavzi saj takrat jajčniki prenehajo izdelovati ženski spolni hormon estrogen, ki pa je naravni zaviralec kostne razgradnje. Na splošno imajo ženske manjško kostno masko kot moški, zato je med bolniki z osteoporozo kar 80 % žensk.

Nevarnost osteoporoze?

Ker se kostna masa neopazno manjša čez leta, so kosti vedno krhkejše tako nastane nevarnost da ob manjših poškodbah pride do zloma, pri hujši obliki osteoporoze pa se vsakdanji gibi spremenijo v tveganje za zlom. Najnevarnejši so zlomi vretenc in kolka pri katerih se kvaliteta življenja drastično zmanjša, poveča pa se možnost invalidnosti. Umre namreč skoraj četrtina bolnikov, ki utrpijo zlom kolka in to že v prvem letu po zlomu. Zaradi zlomov vretenc, ki so najpogostejši zlomi zaradi krhkosti kosti in ostanejo v dobri polovici primerov neprepoznani, se bolniki zmanjšajo za več centimetrov, njihov hrbet postane ukrivljen, pojavijo se težave z dihanjem, lahko tudi vnetje požiralnika.

Odkrivanje osteoporoze?

Osteoporozo lahko odkrijemo z merjenjem mineralne gostote kosti. To naredimo z denzitometrom, ki deluje na osnovi rentgenskih žarkov. Kostno gostoto merimo v področju ledvenih vretenc in kolka. Merjenje je popolnoma neboleče, sevanje je zanemarljivo majhno, manjše od tistega, ki ga v enem dnevu dobimo iz okolja.
Postopek pa je hiter, varen popolnoma neboleč in meritev je opravljena v nekaj minutah.

Dejavniki tveganja za nastanek osteoporoze:

 • družinska nagnjenost k osteoporozi
 • pomanjkanje kalcija v prehrani
 • pomanjkanje vitaminov C, D in K
 • nizka telesna teža (pod 60kg)
 • pomanjkanje gibanja
 • kajenje
 • preterano pitje alkohola
 • prekomeren vnos soli
 • zgodnja menopavza, pred 45. letom
 • zlom pri padcu s stojne višine po 45. letu
 • prekomerno delovanje ščitnice
 • večmesečno zdravljenje kortiko steroidi

Statistika:

Skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu si bo do konca življenja zlomil kost zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze.

Osteoporoza je do 70. leta starosti 6 krat pogostejša pri ženskah, po 70. letu je pogosta tudi pri moških, vendar je razmerje še vedno 2:1 v prid ženskam.

V sloveniji si zlomi kolk na leto približno 1000 žensk starejših od 60 let.

Osteoporoza je kronična bolezen, ki je za zdaj še ni moč dokončno pozdraviti, lahko pa upočasnimo ali celo zaustavimo njeno napredovanje. Bistvo zdravljenja osteoporoze je preprečevanje zlomov. Večina zdravil uspe nevarnost za zlome zmanjšati približno za polovico.

Kostem škodljiva zdravila ?

Glukokortikoid – namenjen za zdravljenje artritisa, astme, vnetne bolezni črevesja, lupusa eritematozusa, bolezni pljuč, ledvic in jeter, raka, po presaditvi organov.

Zdravila proti epilepsiji, nekatera zdravila za zdravljenje raka prostate in raka dojke, imunosupresivna zdravila – metotreksat, ciklosporin A, heparin in holestiramin, zdravila za sladkorno bolezen (tiazolidindioni) ali dolgoročno zdravljenje proti želodčni kislini (v visokih odmerkih).

Ščitnični hormoni v prevelikem odmerku.

Če jemljete katere od teh zdravil, opozorite svojega zdravnika na njihov učinek, saj je možno vsaj del škodljivih učinkov preprečiti.


Merjenje kostne gostote v Diagnostičnem centru Clarus!

V našem centru se lahko naročite na merjenje kostne gostote s predhodnim naročilom na telefonsko številko 01/2000-910. Pokličete nas lahko vsak dan v tednu med 7.00 in 19.00 uro.

 

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
  1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.