Več o znamenjih in kožnih izrastkih

Več o znamenjih in kožnih izrastkih

22.12.2017

Zakaj nastanejo koži izrastki?

Znamenja in kožni izrastki nastanejo takrat kadar pride do nepravilnosti in melanocitne celice rastejo v gruči, namesto, da bi se razporedile po koži.

Kdaj se pojavijo?

Znamenja se lahko pojavijo kjerkoli na koži, posamično ali v skupinah. Nekatera se pojavijo ob rojstvu, večina v zgodnjem otroštvu in v prvih 20 letih življenja. Mnogim ljudem pa se lahko razvijajo nova do 40 leta starosti. Genska nagnjenost k temu igra veliko vlogo.

Zakaj so temnejše barve?

Melanin je naravni pigment, ki daje koži, lasem in šarenici iz oči njihovo barvo. V koži je melanin proizveden v celicah imenovanih melanocite. Ko so melanocite izpostavljeni soncu se pospeši tvorba melanina zato postane barva temnejša. Ponavadi so rjave ali črne barve. Velika izpostavljenost UV žarkom je lahko nevarna.

Se lahko sčasoma spremenijo?

Povprečen človek ima od 10 do 40 znamenj/izrastkov. Nekateri ostanejo enaki, lahko pa se tudi spremenijo. Postanejo lahko malo večji, bolj dvignjeni, začnejo poganjati dlake, zbledijo ali popolnoma izginejo.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.