Znamenja in kožni izrastki – 9 nevarnih znakov

Znamenja in kožni izrastki – 9 nevarnih znakov

10.02.2018

1.) Sprememba barve

Prvi znak za potencialno rakavo spremembo znamenja ali kožnega izrastka je drastična sprememba barve: temnorjava, siva ali več barvna (črno na sredini in porjavelo, belo, rdeče, rožnato) v lisah ali okoli znamenja.

2.) Neenakomernost

Znamenja in kožni izrastki so lahko nevarni v primeru da so neenakomerni. To so prehodi barv, različne višine, oblike, površine in strukture.

3.) Nejasen rob znamenja

Zdrava znamenja in kožni izrastki imajo jasno mejo in barvo okoli zunanjega oboda. Pri Melanomu (ali rakavem znamenju) pa je ponavadi barva pri robu oboda pobledela ali neenakomerna. Na otip lahko postanejo mehkejša, groba, raztrgana ali zaobljena. Barva pa se lahko razšeri na okolišnje tkivo.

4.) Bolečina in srbenje

Znamenje ali kožni izrastek je lahko nevaren v primeru, da dotik povzroča bolečino ali srbenje.

5.) Velikost

Zdrava znamenja in kožni izrastki niso širši od 6 milimetrov. V primeru večjega ali počasi rastočega znamenja ali kožnega izrastka je sprememba nevarna.

6.) Asimetrija

Zdrava kožna znamenja in izrastki so ponavadi simetrični, kar pomeni da so enako velika (če bi jih prepognili bi se stranici ujemali). Vsi izrastki, ki so asimetričnih oblik so lahko nevarni.

7.) Če se rana ali razjeda ne zaceli

Novo znamenje ali kožni izrastek, ki se ne zaceli, ne glede na to koliko časa mine, koliko ga čistimo ali mažemo s kremo, je nevarno.

8.) Struktura ali krvavitev

Moramo biti pozorni če je znamenje ali kožni izrastek bulast, grob, suh, pecljat, luskast na površini, še posebaj, če izloča izcedek ali kri.

9.) Dednost

Če so bila sumljiva znamenja in kožni izrastki prisotna pri naših prednikih in družinskih članih imamo povečano možnost za nastanek le teh.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.