Uporaba botoksa v zdravstvene namene

Uporaba botoksa v zdravstvene namene

26.06.2019

Botoks se je primarno uporabljal za zdravljenje bolezni oz. lajšanje njihovih simptomov. 
Spodaj smo našteli zdravstvene težave, pri katerih se je terapija z botoksom izkazala za uspešno:

1. Krči vek (blefarospazmi)
Ljudje z blefarospazmi izgubijo nadzor nad sposobnostjo komuniciranja z bazalnimi gangliji, delom možganov, ki nadzorujejo gibanje oči. Posledično lahko veke postanejo suhe ali nenadzorovano trzajo. Ti nenormalni gibi obraza lahko motijo vsakodnevne funkcije.
Nevrotoksin v botoksu povzroči začasno paralizo - zavira, komunicirajo med živci in mišicami. Od leta 1989, je bila ena od začetnih uporab botoksa prav za zdravljenje blefarospazmov, motnje gibanja mišic vek.

2. Spazmodična disfonija
Spazmodična disfonija je stanje, zaradi katerega glasilke proizvedejo, tresoč ali hrapav zvok. Vendar se ne šteje za motnjo govora, ampak za nevrološko motnjo. Ljudje s spazmodično disfonijo prejemajo nenormalne signale iz možganov, kar povzroči nekontrolirane krče, ki vplivajo na njihov glas. Dr. Vyvy Young, izredni profesor na oddelku za otorinolaringologijo na Univerzi v Kaliforniji v San Franciscu, je pojasnil, da vbrizgavanje botoksa v glasilke »rahlo oslabi mišice, ki pripomorejo k gladkemu in stabilnemu glasu«.

3. Pretirano slinjenje (hipersalivacija)
Botoks, ki ga običajno daje zdravnik za uho, nos in grlo, lahko zdravi tudi hipersalivacijo z nekaj injekcijami v žleze slinavke. Kot drugje na telesu bo botoks paraliziral živce in jih zaustavil pred prekomerno proizvodnjo sline.

4. Prekomerno potenje (hiperhidroza)
Za vse, ki se prekomerno znojijo (hiperhidroza) pod pazduho, rokami, nogami, glavo ali obrazom, so se injekcije botoksa izkazale za varno in učinkovito rešitev. Pravzaprav se je pokazalo, da botoks zmanjšuje potenje na območjih, katera so bila injicirana za kar 87 %. In v primeru prekomernega znojenja dlani, se je izkazalo, da botoks zmanjša potenje tudi do 90 %.

5. Kronične migrene
Veliko ljudi, ki doživljajo migrene - povzroča slabost, občutljivost na svetlobo in hude bolečine v glavi. To lahko vključuje tudi bolečine v mišicah lasišča. Zdravniki lahko injicirajo botoks na hrbtni strani vratu in na dnu glave, da sprostijo mišice v in ublažijo bolečino. Pomaga lahko tudi, če botoks injiciramo v glaberalno območje ali območju ali med obrvmi, saj so mnogi ugotovili, da z nezavednim mrščenjem povečujejo migrenski glavobol.

6. Akutna paraliza obraznega živca ali Bellova paraliza
Bellova paraliza je paraliza obraznega živca, ki povzroči ohromitev mišic na eni polovici obraza. Nastane, ko se stimulira določen kranialni živec, kar se lahko pojavi med nosečnostjo, če ima nekdo sladkorno bolezen ali po prenosu določenih virusov, kot je na primer lajmska bolezen. Čeprav je Bellova paraliza običajno začasna, lahko injekcije botoksa sprostijo paralizirano mišico obraza in tako pomagajo k hitrejšemu okrevanju.

7. Bolezen ščitnice – Gravesova bolezen
Nekateri ljudje z Gravesovo boleznijo ali hipertiroidizmom - avtoimunsko motnjo, pri kateri ima telo prekomerno delovanje ščitnice – imajo težave, da popolnoma zaprejo očesne veke.
To stanje se lahko imenuje bolezen ščitničnih očes ali Gravesova očesna bolezen.
Pri ljudeh, ki imajo Gravesovo bolezen, se lahko veke zategnejo, kar daje videz umaknjenih ali izbočenih oči. Veki se ne spustita dovolj, da bi zaščitili površino očesa. Tako oči potem postanejo neprijetno suhe in vplivajo na vsakdanje življenje. V tem primeru lahko injiciramo Botoks v veko, da oslabimo mišice, ki omogočajo, da se veka normalno zapre in odpre.

8. Škiljenje (strabizem)
Škiljenje, znano tudi kot strabizem, lahko nastane zaradi travme ali pa je prirojena napaka. Medtem, ko se lahko škiljenje odpravi z operacijo, včasih bolniki najprej injicirajo botoks, da sprostijo mišice in vidijo, kako bo izgledalo nepoškodovano oko. Osebe s strabizmom, ki ne želijo opraviti operacije očesa, lahko uporabljajo botoks za sprostitev svoje očesne mišice tudi kot dolgoročno rešitev.

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.