Laboratorijske preiskave

Laboratorijske preiskave

Za ugotavljanje ali spremljanje bolezni so poleg podatkov preiskovanca o počutju in težavah ter kliničnega pregleda, potrebne tudi različne laboratorijske preiskave, najpogosteje krvne.

Izvajamo hematološke, biokemijske in imunološke preiskave krvi (kot so osnovna krvna slika, krvni sladkor, lipidogram, hepatogram, tumorski markerji, ščitnični hormoni TSH, hormon prostate PSA, določanje krvnih skupin, testiranje na okužbo s HIV in številne druge).

Izvajamo tudi osnovno laboratorijsko analizo urina, test na vsebnost drog ter test nosečnosti.

OPOZORILO: odvzem krvi in urina poteka samo do 12 ure.

Spodaj smo pripravili opise naslednjih laboratorijskih preiskav:

Hemogram   I   DKS   I   SR   I   CRP   I   Glukoza   I   Sečnina, keratinin, urat   I   Jetrni testi   I   Holesterol   I   TSH   I   fT3, fT4   I   Anti TPO   I   Anti Tg   I   iPTH   I   Železo, UIBC, TIBC, feritin   I   Elektroliti   I   Tumorski markerji   I   CK   I   LDH   I   NT pro BNP   I   Mioglobin   I   DHEA-s   I   Kortizol   I Testosteron   I   Estradiol   I   Progesteron   I   Vitamin D   I   Vitamin B12   I   Alfa Amilaza   I   LH   I   FSH   I   Elektroforeza proteina   I   Beta Cross Laps   I   Osteokalcin   I   RF   I   EBV   I   CMV   I   IgE   I   Okultna Kri

Laboratorijska preiskava urina

Izločanje urina je pomembno za mnoge telesne funkcije. Odvaja odpadne snovi, ki nastanejo med presnovnimi procesi. Prisotnost nekaterih snovi v urinu nam poda pomembne informacije o vnetju urinalnega trakta, ledvičnih in sistemskih bolezni.

Urin se testira na prisotnost proteinov, glukoze, bilirubina, ketonov, bakterij, glivic in nekaterih ostalih parametrov.

 

Laboratorijske preiskave krvi

Laboratorijske preiskave krvi so eden najpomembnejših ukrepov, ki ga lahko storimo za preprečevanje življenjsko nevarnih bolezni. Rezultati lahko pomagajo odkriti skrite zdravstvene težave v zgodnjih fazah, kadar je zdravljenje še vedno mogoče in učinkovito.

 

Hemogram 

Hemogram imenovano tudi krvna slika, določa vrednosti eritrocitov (rdečih krvnih celic), levkocitov (belih krvnih celic), število trombocitov in eritrocitnih indeksov (MCV, MCH, MCHC, RDW), določi vrednosti hemoglobina v krvi in določi volumenski delež rdečih krvničk v krvi (hematokrit). Hemogram nam poda splošne informacije o krvnih celicah.

 

DKS

DKS (diferencialna krvna slika) določi vrednosti posameznih vrst levkocitov (nevtrofilni, eozinofilni, bazofilni granulociti, limfociti in monociti). Hemogram z DKS pomaga oceniti splošno zdravstveno stanje in je dober indikator za različna bolezenska stanja, ki vplivajo na krvne celice, kot so slabokrvnost, infekcije, vnetja in krvavitve.

 

SR

SR ali sedimentacija je krvna preiskava, ki meri hitrost posedanja rdečih krvničk oz. eritrocitov v krvi. Pomaga postaviti diagnozo bolezenskim stanjem z akutnimi ali kroničnimi vnetji (okužbe, rak ali avtoimunske bolezni).

 

CRP

C-reaktivni protein) kaže na sistemsko vnetje v telesu. Vnetni proces je eden ključnih razlogov za razvoj metabolnih sprememb, vključno z diabetesom. Trajno povišane vrednosti CRP so pomemben zgodnji indikator za mnoge bolezni.

 

Glukoza

Glukoza v krvi je eden osnovnih pokazateljev sladkorne bolezni. Diabetes je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki jo v številnih primerih lahko preprečimo, če jo odkrijemo dovolj zgodaj. Povišana koncentracija glukoze ali hiperglikemija lahko kaže na diabetes. Znižana koncentracija glukoze ali hipoglikemija kaže na hiperplazijo ali tumor trebušne slinavke, lahko pa nastane tudi zaradi bolezni ledvic in srca, slabe funkcije hipofize in nadledvične žleze ter razširjene bolezni jeter.

 

Sečnina, kreatinin, urat

Z določanjem vrednosti, sečnine, kreatinina in uratov lahko podamo oceno delovanja ledvic, postavimo diagnoze mnogih ledvičnih bolezni ter nekaterih bolezni jeter. Zdravje ledvic je pomembno, saj čistijo kri in ustvarijo urin, s katerim izločamo zdravju škodljive snovi. Z redno kontrolo lahko pravočasno zaznamo pomembne spremembe v delovanju ledvic in tako preprečimo morebitni razvoj bolezni.

 

AST, ALT, gama GT,ALP, bilirubin cel., proteini, albumini

Jetrni testi so namenjeni za diagnosticiranje in spremljanje bolezni ali poškodb jeter ter oceno delovanja jeter (proizvodnja beljakovin, čiščenje bilirubina ...). Jetra so izredno pomembna za celotno zdravje. Ena izmed pomembnih vlog jeter je nevtralizacija strupenih snovi v telesu. Pri upočasnjenem delovanju jeter organizem postopno prehaja v stanje kronične zastrupitve.

 

Holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol, trigliceridi

Z določanjem vrednosti holesterola v krvi lahko podamo oceno tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni in srčne ter možganske kapi. Prav tako pomaga določiti vrsto zdravljenja in njeno učinkovitost.

HOLESTEROL je sestavni del vsake celice in je ključnega pomena za tvorbo večine hormonov (npr.  testosteron in estrogeni).

HDL HOLESTEROL odvaja presežek holesterola v jetra, zato lahko rečemo, da je to “dober” holesterol, ki pomaga pri čiščenju krvnih žil in zmanjšuje tveganje za bolezni ožilja.

LDL HOLESEROL ali “slab” holesterol, povečuje tveganje za skladiščenje nečistoč na stenah krvnih žil, kar privede do zamašitve in poveča tveganje za bolezni ožilja ter za srčno in možgansko kap.

TRIGLICERIDI so maščobe v krvi. Previsoka vrednost maščob v krvi lahko povzroči zamašitev in bolezni krvnih žil, vključno s srčno in možgansko kapjo.

 

TSH

Tirotropin, ščitnico spodbujajoči hormon ali tiroideo stimulirajoči hormon (TSH) spodbuja delovanje ščitnice. Merjenje vrednosti TSH nam pomaga podati oceno funkcije ščitnice. Prevelike ali premajhne vrednosti THS v krvi so znak nepravilno delujoče ščitnice.

 

fT3,fT4

Trijodotironin (T3) in trijodotironin (T4) sta hormona, ki jih proizvaja ščitnica. Sta ključna za uravnavanje telesne temperature, srčnega ritma in metabolnih procesov. Preiskava pomaga podati oceno o delovanju ščitnice in določiti vrsto ščitničnega obolenja.

 

Anti TPO

Laboratorijska analiza protitelesa proti tiroksinski peroksidazi (Anti TPO) pomaga pri diagnosticiranju in spremljanju avtoimunskih bolezni ščitnice in jih ločiti od drugih oblik ščitničnih bolezni. Zdravniku pomaga določiti najučinkovitejši način zdravljenja. Lahko je tudi znak nekaterih drugih avtoimunih bolezni.

 

Anti Tg

Laboratorijska analiza krvi za tiroglobulinska protitelesa (Anti Tg) lahko nakazuje znak poškodbe ščitnice, v kolikor so ta protitelesa prisotna. Analiza nam pomaga določiti avtoimunske motnje ščitnice, na primer Gravesovo bolezen ali Hashimotov tiroiditis.

 

iPTH

Intaktni parathormon (iPTH) je hormon obščitnice pomemben za regulacijo metabolizma, kalcija in fosfatov. Test iPTH pomaga delovanje obščitničnih žlez.

 

Železo, UIBC,TIBC, feritin

Železo je pomembno za odkrivanje anemije. Železo igra pomembno vlogo, saj je sestavni del hemoglobina v rdečih krvničkah in je ključnega pomena za prenos kisika po organizmu. Pri pomanjkanju železa, se zmanjša tvorba hemoglobina, s tem pa je porušeno nastajanje eritrocitov in zmanjšana kapaciteta krvi za prenos kisika. Pomanjkanje železa vodi v slabokrvnost. UIBC, TIBC sta merilo za skupno sposobnost vezave železa in prenos železa po organizmu. FERITIN pa je protein, ki skladišči železo.

 

Natrij, Kalij, Kloridi, Magnezij, Kalcij

Elektroliti in minerali so pomembni za ravnovesje telesnih tekočin, ravnovesje hormonov, za zdravje kosti, delovanje prebavnega traku, delovanje mišic in živcev, za reguliranje krvnega tlaka … Primanjkljaj ali neravnovesje elektrolitov in mineralov lahko povzroči resne zdravstvene težave.

 

TUMORSKI MARKERJI CEA, CA19-9, CA15-3, CA125, PSA, AFP, BETA HCG, FERITIN, NSE, CYFRA 21, Prostatična kis. fosfataza, ROMA INDEX (HE4+CA125), KALCITONIN, TIROGLOBULIN, S100

Laboratorijske preiskave krvi, poznane tudi kot tumorski markerji. CEA (marker za malignom črevesja), CA19-9 (marker za malignom trebušne slinavke, želodca ali žolčevodov), CA15-3 (tumorski marker za dojke), CA 125 (karcinom dojke), PSA (tumorski marker za prostato), AFP (jetra, testisi, jajčniki oz. ovarije), BETA HCG (testisi, maternica, jajčniki oz. ovarije), FERITIN (melanom), NSE (pljuča, nevroblastom), CYFRA 21 (pljuča), CA72-4 (želodec), Prostatična kis. fosfataza (prostata), ROMA INDEX (jajčniki oz. ovvarije), KALCITONIN (ščitnica), TIROGLOBULIN (ščitnica), S100 (koža-melanom)

Več o tumorskih markerjih si lahko preberete v zapisu - Tumorski markerji - vse kar morate vedeti 

 Tumorski markerji - Samoplačniška cena

CK

Test kreatin kinaze (CK) se uporablja za odkrivanje vnetja mišic ali poškodbe mišic, zaradi mišičnih motenj. Kakršnakoli poškodba srčne mišice povzroči zvišanje CK. Intenzivna fizična vadba tudi nekoliko poviša CK. Pomaga odkriti in diagnosticirati bolezni srca.

 

LDH

LDH je encim, ki ga najdemo v skoraj vseh celicah telesa, vključno s krvjo, mišicami, možgani, ledvicami in trebušno slinavko. Meritev vrednosti laktatne dehidrogenaze (LDH) je dober indikator za poškodbe telesnih tkiv in se pogosto uporablja za spremljanje različnih bolezenskih stanj. LDH encimi so pomembni za odkrivanje poškodb in bolezni mišic ter preutrujenosti.

 

NT pro BNP

Povečana koncentracija BNP in NT-proBNP je indikacija za različna bolezenska stanja, kot so srčno popuščanje, vnetje srčne mišice, miokardni infarkt, Kawasakijeva bolezen, primarna pljučna hipertenzija, ledvično popuščanje…

 

Mioglobin

Mioglobin je beljakovina, ki jo običajno najdemo v srčnih in skeletnih mišičnih tkivih. Železo, ki je vezano v Mioglobinu ima nalogo, da celicam posreduje toliko kisika, kot ga potrebuje za nemoteno delovanje. Test se izvaja za odkrivanje motenj prisotnih v skeletnih in srčnih mišicah. Mioglobin je tudi indikator za potencialni miokardični infarkt (v primeru bolečin v prsnem košu).

 

DHEA-s

Dehidroepiandrosteron sulfat (DHEA-S) je hormon nadledvične žleze. V majhnih količinah se proizvaja v testisih in jajčnikih. Uporablja se za izključitev nekaterih bolezni testisov ali jajčnikov in za diagnosticiranje hirzutizma in virilizma. Poleg tega pa je pomemben pri postavitvi diagnoze hiperprolaktinemije, sindromu policističnih jajčnikov in za izključevanje tumorja nadledvične žleze.

 

Kortizol

Kortizol je hormon, ki prispeva k številnim telesnim funkcijam in igra vitalno vlogo pri odzivu telesa na stres. Zvišuje raven sladkorja v krvi in povečuje telesno odpornost na inzulin. Povečuje tudi skladiščenje maščob, kar je pogost razlog za debelost, kljub zadostni fizični aktivnosti in pravilni prehrani. Vrednosti kortizola nam pomagajo oceniti funkcijo nadledvične žleze in so indikator za Addisonovo bolezen in Cushingov sindrom.

 

Testosteron cel.

Testosteron je primarno moški spolni hormon, ampak je pomemben za splošno zdravje ženske. Pri moških upadanje testosterona povzroči pomanjkanje energije, povečano izgubo mišic in koncentracije, povečanje telesnih maščob, zmanjša vzdržljivost ter vodi do erektilne disfunkcije. Testosteron je pomemben za ženske, saj igra vlogo pri gradnji mišic, gradnji kosti, zmanjševanju telesne maščobe in je ključen za zdravje srca. Pri ženskah lahko razkrije vzrok virilizacije, neplodnosti ali sindroma policističnih jajčnikov.

 

Estradiol

Estradiol je primarno ženski spolni hormon, ampak je pomemben za splošno zdravje moških. Estrogeni so ključnega pomena za razvoj in delovanje reproduktivnih funkcij, vključno z rastjo dojk, maternice, uravnavanjem menstrualnega cikla ter ključnega pomena za zdravje srca. Estradiol (vrsta estrogena) pomaga nadzorovati porazdelitev maščobe in je ključnega pomena za zdravje kosti in sklepov pri ženskah. Pri moških prenizke ali previsoke ravni estradiola vodijo do zdravstvenih težav. Manjša mera estradiola se sprosti v testisih in preprečuje uničenja spermijev.

 

Progesteron

Test progesterona se pogosto izvaja za ugotavljanje vzroka neplodnosti, spremljanje ovulacije, za diagnozo zunajmaternične ali neuspešne nosečnosti ter odkrivanje vzroka nenormalnih materničnih krvavitev. Progesteron ohranja zdravje krvnih žil, ohranja kostno gostoto, pomaga uravnati krvni sladkor, preprečuje krče arterij, spodbuja dobro počutje in preprečuje nastanek raka dojke, jajčnikov in črevesja. Pri moških je progesteron vključen v proizvodnjo semenčic.

 

Vitamin D

Vitamin D je pomemben za zdravje kosti, delovanje možganov in za dvig imunskega sistema. Zmanjšuje tveganja za razvoj kroničnih bolezni, visokega krvnega tlaka in rakavih obolenj. Pomanjkanje Vitamina D, v katerikoli fazi življenja, izredno oslabi zdravje.

 

Vitamin B12

Vitamin B12 in folat sta dva pomembna vitamina (del B kompleksa), ki sta nujna za normalno tvorbo rdečih krvničk, delovanje ščitnice, regeneracijo, vzdrževanje integritete živčne membrane in za pravilno delovanje možganov. Preiskava nam pomaga pri odkrivanju pomanjkanja vitamina B12, perniciozno anemijo (zdravstveno stanje, ki povzroča slabo absorbcijo B12), nevropatijo (okvaro živcev), Chronovo bolezen in celiakijo.

 

Alfa Amilaza

Alfa amilaza je eden od glavnih prebavnih encimov, katerega proizvajata trebušna slinavka in žleza slinavka. Nenormalna količina v telesu je lahko indikacija za motnje trebušne slinavke in žleze slinavke. V primeru poškodbe ali vnetja jo je lahko preveč ali premalo. Predvsem se uporablja za pomoč pri postavljanju diagnoze in za spremljanje akutnega pankreatitisa, kroničnega pankreatitisa, ter drugih bolezni trebušne slinavke.

 

LH,

Luteinizirajoči hormon (LH) je pomemben v moškem in ženskem reproduktivnem sistemu. LH igra vlogo v puberteti, menstruaciji in je pomemben za plodnost moških in žensk. Spodbuja nastanek drugih pomembnih hormonov (estradiol, progesteron …) in spodbuja ovulacijo pri ženskah. LH se praviloma preverja skupaj s FSH. Deluje na funkcijo jajčnikov, njegova vrednost v krvi je odvisna tudi od faze menstrualnega ciklusa. Če je povišan, FSH pa v mejah normalnih vrednosti, gre najverjetneje za spremembe v sklopu sindroma policističnih jajčnikov. Hkrati povišana LH in FSH kažeta na prehitro izčrpavanje jajčnikov.

 

FSH

Folikulostimulirajoči hormon (FSH) je ključnega pomena za delovanje reproduktivnega sistema - za rast foliklov jajčnikov (jajčnih celic). Folikli proizvajajo estrogen in progesteron v jajčnikih ter urejajo menstrualne cikle. Povišane vrednosti FSH je indikacija na zmanjšano funkcijo jajčnikov ter je znak menopavze. Pri moških je FSH pomemben za razvoja žlez in proizvodnjo sperme. Pri otrocih se uporablja za ugotavljanje prezgodnje ali zamudne pubertete.

 

Elektroforeza proteina

Elektroforeza proteina je laboratorijska preiskava, ki meri prisotnost določenih proteinov v krvi. Prisotnost nekaterih proteinov je lahko znak za vrsto raka imenovanega multipni melanom. Lahko pomaga določiti tudi mnoga druga bolezenska stanja.

 

Beta Cross Laps 

Kostni marker Beta Cross Laps pomaga ugotoviti, ali ima oseba povečano ali zmanjšano kostna resorbcijo. Je pogosta preiskava poleg denzinometrije (rentgenska meritev kostne gostote), uporablja se tudi za spremljanje zdravljenja osteoporoze ter osteopenije.

 

Osteokalcin

Osteokalcin je protein, ki ga najdemo v kosteh in zobeh. Izločujejo ga celice, ki gradijo kosti. Kostni marker pomagati oceniti in spremljati hitrost tvorbe kosti, ter spremljati nekatere presnovne bolezni kosti, kot je osteoporoza.

 

RF

Revmatoidni faktor (RF) je avtoprotitelo, katerega proizvede imunski sistem. Avtoprotitelesa napadejo človekova lastna tkiva, saj jih prepoznajo kot tuja. Prisotnost RF je dober indikator za vnetne in avtoimune bolezni. Preiskavo se izvede ob sumu na avtoimunsko stanje, kot je revmatoidni artritis ali Sjögrenov sindrom.

 

EBV

Test se uporablja za diagnosticiranje mononukleoze. Virus Epstein Barr (EBV) je iz družine virusov herpes. To je eden najpogostejših virusov, ki okuži ljudi po vsem svetu. Virus pri otrocih običajno ne povzroča nobenih simptomov. Pri mladostnikih in odraslih povzroča mononukleozo, v približno 35 % do 50 % primerov.

 

CMV

Test se uporablja za diagnosticiranje pretekle ali ponovne okužbe s citomegalovirusom (CMV) in učinkovitosti zdravljenja le te. CMV je pogost virus, ki okuži 50 % do 80 % vseh odraslih do 40. leta starosti. Običajno CMV ne povzroča simptomov ali zdravstvenih težav in ostane v telesu neaktiven. Zdravstvene težave, ki oslabijo imunski sistem lahko ponovno aktivirajo CMV in povečajo možnosti, da okužba postane akutna ter poslabša druga bolezenska stanja.

 

IgE

IgE (imunolobulin E) je imunski protein, ki ga imunski sistem proizvaja kot odziv na izpostavljenost alergenom in ima pomembno vlogo pri povzročanju alergijskih reakcij. Test IgE meri raven imunoglobulina E v krvi, enega od petih podrazredov protiteles, ki napadajo antigene, kot so bakterije, virusi in alergeni.

 

Okultna Kri

Ugotavljanje prisotnosti krvi v blatu. Pomaga diagnosticirati mnoge bolezni, ki povzročajo prikrite krvavitve v prebavnem traku, katere niso vidne s prostim očesom. Namen je odkrivanje vzrokov za spremembe, ki so predhodnice nastanka raka debelega črevesa.

 
 
 

Laboratorijske preiskave za oceno ledvic: Sečnina, keratinin, urat

 

Z določanjem vrednosti, sečnine, kreatinina in uratov lahko podamo: 

  • oceno delovanja ledvic,
  • postavimo diagnoze mnogih ledvičnih bolezni ter
  • nekaterih bolezni jeter.


Zdravje ledvic je pomembno, saj čistijo kri in ustvarijo urin, s katerim izločamo zdravju škodljive snovi.

Z redno kontrolo lahko pravočasno zaznamo pomembne spremembe v delovanju ledvic in tako preprečimo morebitni razvoj bolezni.

 
 
 

Laboratorijsko testiranje ravi Glukoze v krvi


Povišana raven glukoze v krvi je eden osnovnih pokazateljev sladkorne bolezni.

 

Diabetes je ena najpogostejših kroničnih bolezni,

ki jo v številnih primerih lahko preprečimo,

če jo odkrijemo dovolj zgodaj.Povišana koncentracija glukoze ali hiperglikemija lahko kaže na diabetes.

Znižana koncentracija glukoze ali hipoglikemija kaže na hiperplazijo ali tumor trebušne slinavke, lahko pa nastane tudi zaradi:

  • bolezni ledvic in srca,
  • slabe funkcije hipofize in nadledvične žleze
  • ter razširjene bolezni jeter.
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.