Hiperbarična komora v Diagnostiki Clarus

Medicinska hiperbarična komora

Terapije odobri in izvaja zdravnik specialist!
Terapije HBOT pomembno vplivajo na izid zdravljenja!
Vdihavate 100% čisti, medicinski kisik!
Za opravljanje dejavnosti imamo dovoljenje Ministrstva za Zdravje! 

 

 Ali se spopadate s kroničnimi boleznimi?
Ste nedavno preboleli virusno ali bakterijsko okužbo?
Ste imeli pred kratkim operativni poseg?
Ali ste preboleli raka?
Ste preutrujeni, brezvoljni in izčrpani od dela ter stresa?
Imate kronične glavobole ali migrene?
Ali vam Tinitus greni življenje?
Imate luskavico, atopijski dermatitis ali druge bolezni kože?

Če je odgovor na katerokoli vprašanje DA, potem je zdravljenje s Hiperbarično komoro prava izbira za vas!


Profesionalna HBOT terapija v Diagnostiki Clarus Terapije v mehkih oz. Wellness komorah
POD VODSTVOM ZDRAVNIKA
Terapije vodi in nadzoruje zdravnica in doktorica znanosti Sabina Zadel Topič
NI prisoten zdravnik specialist (neustrezna terapija, možnost zapletov in stranskih učinkov)
 MEDICINSKA HIPERBARIČNA KOMORA
Zagotovljeno najbolj optimalno zdravljenje
 MEHKE "WELLNESS" hiperbrične komore ne zmorejo visokega zračnega pritiska, ki je optimalen za zdravljenje
 Uporabljamo 100% ČISTI MEDICINSKI KISIK ki ga lahko dobavimo le z Dovoljenjem Ministrstva za Zdravje  Navaden NEPREČIŠČEN 25% - 30% kisik, ki je ustvarjen s kompresorjem.

 DOVOLJENJE MINISTRSTVA ZA ZDRAVJE

za opravljanje dejavnosti hiperbarične medicine
(smo eden redkih medicinskih centrov s tovrstnim dovoljenjem.

 CERTIFIKATI PROIZVAJALCA

niso enako kot uradna dovoljenja Ministrstva za Zdravje, ki sledi najstrožjim predpisom Evropske Unije.

 MEDICINSKI CENTER Z 20. LETNO TRADICIJO
Kot medicinski center z 20 letno tradicijo z licenciranimi specialisti zagotavljamo najstrožje varnostne ukrepe.
 NEMEDICINSKE USTANOVE
Pomembno je, da tovrstne terapije izvajajo zdravniki in usposobljeno medicinsko osebje, ki imajo posebna znanja.

 

Naročite se na pregled

Pred začetkom kisikove terapije v hiperbarični komori je obvezno opraviti pregled pri naši zdravnici, specialistki hiperbarične medicine.
Naročite se na pregled preko spletnega obrazca, telefona ali e-pošte.

Naročite se na brezplačni posvet

 

V široki ponudbi hiperbaričnih kiskovih komor je pomembno, da izberemo izvajalca, ki uporablja medicinske hiperbarične komore, ki ima za opravljanje svoje dejavnosti tudi dovoljenje Ministrstva za Zdravje. Le tako lahko medicinski center tudi dobavlja 100% čisti medicinski kisik, ki je ključen za učinkovito zdravljenje v hiperbarični komori.

 

Pod vodstvom najbolj kvalificiranega strokovnjaka iz področja hiperbarične medicine v Sloveniji

 • Hiperbarične kisikove terapije izvajamo pod strogim vodstvom dr. Sabine Zadel Topič, ki ima dolgoletne izkušnje zdravljenja ljudi s hiperbarično terapijo
 • Bogate izkušnje s tega področja je pridobila na praksi z več kot 450. urami specializiranega usposabljanja na Polikliniki Oxy v Zagrebu, pod vodstvom specialista za hiperbarično medicino Deana Andrića.
 • Pred začetkom hiperbarične terapije je vključen obvezen pregled pri dr. Sabini Zadel Topič, ki določi način terapije oz. zdravljenje.
 • Med terapijo je ves čas prisotno usposobljeno medicinsko osebje, prav tako je tudi med terapijo ves čas na voljo tudi dr. Sabina Zadel Topič, ki skrbno spremlja proces vašega zdravljenja.
 • V Diagnostiki Clarus vam torej zagotavljamo najvišjo raven strokovnega znanja enega največjih strokovnjakov na področju hiperbarične medicine v Sloveniji in Evropi.

 

Razlika med profesionalno »trdo« hiperbarično komoro in »mehko« welness hiperbarično komoro

»Mehke« hiperbarične komore za domačo uporabo imajo znatno manjše vplivne koristi kot profesionalne »trde« hiperbarične komore z medicinskim certifikatom. Zato jih imajo mnogi doma za vsakodnevno uporabo, kot dodatno podporo pri ohranjanju zdravja.

Te komore pa ne dosežejo večjih tlakov, prav tako ne uporabljajo prečiščenega 100% medicinskega kisika, ki je za največjo učinkovitost in najboljše rezultate pri resnejših zdravstvenih težavah ključnega pomena.

100 % medicinski kisik je mogoče pridobiti samo kot zdravstvena ustanova z dovoljenjem Ministrstva za Zdravje. Kisik, ki ga prejmete v t.i. »mehkih« komorah pa ni prečiščen, kar pri resnejših zdravstvenih težavah celo odsvetujemo.

 

Zakaj je prečiščen 100% medicinski kisik, ključnega pomena za učinkovitost terapije

Pomembno je poudariti, da je dobava prečiščenega 100% medicinskega kisika mogoča le zdravstvenim ustanovam, ki imajo pridobljeno dovoljenje od Ministrstva za Zdravje za Zdravljenje s Hiperbarično komoro, kot ga imamo v Diagnostiki Clarus.

V Sloveniji obstajata le še 2 centra s tovrstnim dovoljenjem.

V hiperbarični komori se lahko količina kisika, ki jo telo absorbira, dramatično poveča. Ob normalnih pogojih, kjer zrak vsebuje približno 21% kisika, se v plazmi raztopi približno 0,3 ml kisika na 100 ml krvi. V hiperbarični komori, ki deluje s 100% čistim medicinskim kisikom pri tlaku 2,5 atmosfere, se količina raztopljenega kisika v plazmi poveča na približno 3,57 ml na 100 ml krvi. To pomeni, da se količina raztopljenega kisika v krvi poveča za približno 1090%.

Kako to deluje na telo: Ko je telo izpostavljeno visokim koncentracijam kisika pod povišanim tlakom, kot je v hiperbarični komori, kisik pod pritiskom bistveno poveča svojo topnost v krvi. To ne poveča le količine kisika, ki se prenaša s hemoglobinom v rdečih krvničkah, ampak omogoča tudi, da se več kisika raztopi neposredno v krvni plazmi.

Ta dodatno raztopljen kisik lahko doseže območja v telesu, ki so slabo prekrvavljena ali poškodovana, tako izboljša procese celjenja in zmanjša tveganje za okužbe.

Ima pomembno vlogo pri procesu nastajanja novih krvnih žil iz obstoječih žil (angiogeneza). To je ključni mehanizem, ki pomaga pri zdravljenju kroničnih ran in izboljšanju pretoka krvi v tkivih, ki so bila poškodovana ali so kronično slabo prekrvavljena.

 

V Diagnostiki Clarus imamo pridobljeno dovoljenje od Ministrstva za Zdravje za zdravljenje s hiperbarično komoro. Smo eden od treh medicinskih centrov v Sloveniji s tovrstnim dovoljenjem.

Imeti dovoljenje Ministrstva za zdravje za zdravljenje s hiperbarično komoro v Sloveniji je ključnega pomena za zagotavljanje varnosti in učinkovitosti terapevtskih postopkov. To dovoljenje pomeni, da naša ustanova uporablja profesionalno hiperbarično komoro, ki je sposobna zagotavljati 100% medicinski kisik. Medicinski kisik je čistejši in bolj kontroliran kot kisik, ki se uporablja v manj reguliranih napravah, kar zmanjšuje tveganje za kontaminacijo in povečuje terapevtsko učinkovitost.

Z uporabo profesionalne komore, ki izpolnjuje visoke zdravstvene standarde – pogosto v skladu z evropskimi normami – zagotavljamo, da so postopki varen in da pacienti prejemajo najvišjo možno kakovost zdravljenja. Te standarde redno preverjajo pristojne zdravstvene inštitucije, kar zagotavlja, da naša oprema in postopki ostajajo na najvišji ravni.

Poleg tega dovoljenje zagotavlja, da naše osebje ustrezno usposobljeno in certificirano za delo s hiperbarično komoro, kar vključuje strokovno znanje o varnih operativnih praksah in nujnih medicinskih postopkih. To je še posebej pomembno v primeru zapletov, kjer je potrebno hitro in učinkovito ukrepanje.

V nasprotju z neprofesionalnimi komorami, ki morda ne izpolnjujejo teh strogih zahtev, profesionalne komore zagotavljajo dosledno in zanesljivo terapijo, ki povečuje možnosti za uspeh zdravljenja ter zmanjšuje možnosti za neželene učinke ali druge zaplete.

To ne samo da izboljša izkušnje in izide zdravljenja za paciente, temveč tudi krepi zaupanje v kakovost in varnost hiperbarične terapije.

 

20 let strokovnosti in varnosti: Diagnostika Clarus zagotavlja vrhunsko profesionalno hiperbarično kisikovo terapijo

V našem medicinskem centru, ki se ponaša z 20-letno tradicijo, nudimo profesionalno hiperbarično terapijo pod nadzorom specialistov. Zavezani smo najstrožjim varnostnim standardom, ki zagotavljajo optimalne pogoje in najvišjo raven varnosti za naše paciente. Izberite zdravstveni center, kjer je vaše zdravje v rokah pravih strokovnjakov.

 

Kako deluje Hiperbarična Kisikova Terapija

V hiperbarični komori vdihavate 100% medicinski kisik po povečanim atmosferskim tlakom. Na ta način ustvarimo pogoje, da se lahko kar 15 do 20-krat več kisika raztopi v krvi kot pri dihanju 100% kisika na običajnem atmosferskem tlaku.
Raztopljen kisik se po telesu bolj učinkovito prenaša, zato tkiva lahko prejmejo več kisika. Pomaga nam, da se telo boljše bori proti bakterijam, spodbuja sproščanje vitaminov, hormonov in matičnih celic.


In zakaj je kisik tako pomemben?

Za pridobovanje energije in normalen potek vseh funkcij v telesu, naše telo potrebuje kisik. Hipoksija imenujemo stanje telesa, kadar mu primanjkuje kisika. Zaradi hipoksije so procesi v celicah moteni kar vodi v poškodbe tkiv in nazadnje povzroči tudi odmrtje celic. Hipoksijo zelo učinkovito popravimo s hiperbarično kisikovo terapijo, popravimo pa lahko tudi škodo, ki nastane zaradi hipoksije.

Tudi ob normalni količini kisika v telesu lahko s HBOT pomembno vplivamo na izboljšanje določenih telesnih procesov, saj dodatno raztopljen kisik v krvi vzpodbudi izplavljanje matičnih celic, nastajanje kolagena, uravnoveša imunski sistem in podpira zdravljenje z antibiotično terapijo, pospešuje presnovo in npr. razgradnjo mlečne kisline v mišicah itd.

Zato s HBOT podpremo zdravljenje poškodovanih celic, zmanjšamo vnetje, podpremo zdravljenje bakterijski, virusnih in glivičnih okužb, pomagamo pri okrevanju celic po hujšem fizičnem naporu, vzpodbujamo nastanek novih žil, kolagena, elastana. Telesu pomagamo pri REGENERACIJI, ZDRAVLJENJU ter OHRANJANJU DOBREGA POČUTJA in MLADOSTNEGA VIDEZA.


Poglejmo si kaj se zgodi s 100% kisikom, katerega vdihavate v hiperbarični komori:

Vpliv visokega tlaka na absorbcijo in transport kisika:

V naši hiperbarični komori pacient preko maske vdihava 100% medicinski kisik, ki se zaradi povečanega atmosferskega tlaka v komori bolje raztopi v krvi. Raztopljen kisik se po telesu prenaša bolje, saj lažje prehaja stene žil in potuje do celic, kot kisik vezan na hemoglobin v rdečih krvnih celicah. Tako je domet raztopljenega kisika tudi v primeru poškodbe tkiva oz. slabih žil boljši.

 

Povečana dostava kisika v težko dostopna tkiva:

Ena od ključnih prednosti HBOT je povečava telesne sposobnosti dostave kisika do tkiv, ki imajo omejeno oskrbo s krvjo. To vključuje območja z omejenim pretokom krvi zaradi poškodb, vnetij, brazgotinjenja ali otekanja. S povečanim atmosferskim tlakom se raztopljeni kisik razširi v teh območjih in omogoči hitrejše celjenje ter zmanjšanje vnetja.

 

Vpliv na celično presnovo in obnovo:

Raztopljeni kisik, ki doseže celice, igra ključno vlogo pri podpori celične presnove. Spodbuja energetske procese v mitohondrijih, povečuje proizvodnjo kolagena, spodbuja rast novih krvnih žil , kar izboljšuje regeneracijo in manjše vnetje.

 

Zatiranje vnetnih odzivov in uničenje patogenov:

HBOT je učinkovita podpora pri vnetnih procesih, saj pomaga zmanjšati otekline, vpliva pa tudi na zniževanje vnetnih mediatorjev. Povečanje kisika v telesu podpira antibiotično zdravljenje in pomaga imunskemu sistemu pri uničevanju in odstranjevanju bakterij, virusov in glivičnih okužb.

 

Koliko časa traja kisikova terapija?

Trajanje in število terapij popolnoma odvisno, od vaše težave ali cilja. Dolžino in število terapij določi specialista za hiperbarično medicino, ki vas pregleda. Načeloma velja, da je za večje zdravstvene težave potrebnih več zaporednih terapij, v povprečju pa ena terapija traja 60 minut. V določenih primerih je priporočljivo opraviti daljše terapije ali pa npr. dve terapiji v enem dnevu.
V redkih primerih se HBOT odsvetuje.

 

 

 

Dolgoživost  (ang. longievity)

Dolgoživost ni le podaljševanje vašega življenja, povečanje njegove kvalitete. Zagotavljanje, da vsako leto živite v polnosti. HBOT Hiperbarična kisikova terapija igra ključno vlogo pri izboljšanju dolgoživosti vašega telesa, saj ga napolni s kisikom, ki ga potrebuje za življenje.
Z zvišanjem oskrbe celic in tkiv s kisikom HBOT optimizira njihovo delovanje. Ta izboljšana celična funkcija je osnova za daljše in bolj zdravo življenje. Vaše telo poveča zmožnost regeneracije in celjenja, kar pomaga upočasniti proces staranja.
HBOT ne podaljša le vaše življenjske dobe, temveč izboljša tudi vašo splošno kakovost življenja. Z zvišanjem ravni kisika v vašem telesu podpira pomlajevanje celic, izboljšuje kognitivno funkcijo in krepi vaš imunski sistem. Poleg tega protivnetne lastnosti HBOT-a zmanjšujejo tveganje za kronične bolezni, povezane z starostjo, kar spodbuja živahno zdravje in vitalnost. Gre za naraven vir mladosti, ki vam pomaga, da izgledate, se počutite in živite mladostno.

Koristi hiperbarične terapije za managerje in obvladovanje stresa ter okrevanje po izgorelosti:

 • Delovanje možganov se poveča. 
 • Izboljšajo se kognitivne funkcije.
 • Poveča mentalno jasnost.
 • Poveča raven energije.
 • Ker se poveča ustvarjanje matičnih celic te pomagajo možganskim celicam.
 • Krepi imunski sistem.
 • Izboljša spanec.
 • Izboljša odpornost na stres.
 • Zmanjšuje glavobole.

 

Anti-aging učinki za bolj mladosten videz 

Kdo si ne želi ohraniti mladostnega videza in počutja? S HBOT je to mogoče in to na naraven in neinvaziven način.

Povečan dotok kisika v kožne celice je ključni dejavnik za ohranjanje lepe in mladostne kože. HBOT spodbuja obnovo kolagenskih vlaken, kar poveča elastičnost in čvrstost kože. Posledično se zmanjšujejo znaki staranja, kot so gubice in izguba prožnosti.
Ampak HBOT naredi še več. S svojimi protivnetnimi lastnostmi zmanjšuje vnetje kože in spodbuja celično obnovo. To pomeni, da pomaga pri odpravljanju nepravilnosti, poškodb, pigmentacije in drobnih linij ter gubic. Koža postane bolj enakomerna, sveža in mladostnega videza.

Koristi hiperbarične terapije pri zaviranju staranja:

 • Spodbuja nastanek matičnih celic.
 • Spodbuja pomlajevanje obstoječih celic.
 • Spodbuja naravno proizvodnjo kolagena.
 • Spodbuja prebavo in pomaga pri hujšanju (v hiperbarični komori porabimo cca 500 kcal).
 • Poveča raven energije.
 • Spodbuja rast novih krvnih žil.
 • Spodbuja rast novih kožnih celic.
 • Pomaga pri odstranjevanju celulita.
 • Izboljšuje videz strij, brazgotin, aken in gub.

 

Regeneracija po športnih aktivnostih 

Po naporni telesni aktivnosti se vaše mišice znajdejo v stanju, kjer potrebujejo in porabijo več kisika. To vodi v pomanjkanje kisika in nastanek mlečne kisline, ki povzroča bolečine in utrujenost.
S HBOT zagotovite vašim mišicam povečano oskrbo s kisikom, kar omogoči hitrejše okrevanje. Povečana količina kisika v mišicah zmanjša kopičenje mlečne kisline, ki povzroča bolečino ter utrujenost in tako omogoča boljšo zmogljivost in hitrejše okrevanje.
Hiperbarična kisikova terapija spodbuja rast novih krvnih žil, kar izboljša prekrvavitev in povečuje dotok hranil do vaših mišic. Prav tako povečuje proizvodnjo kolagena, ključnega za obnovitev poškodovanih tkiv in zmanjšanje vnetja.
Rezultat? Hitrejši proces regeneracije in manj bolečin.

Koristi hiperbarične terapije za športnike:

 • Pospeši izločanje odpadnih snovi, kot je mlečna kislina.
 • Sprošča mišično napetost.
 • Krepi vezi.
 • Poveča prožnost mišic.
 • Poveča gibljivost sklepov.
 • Odpravi utrujenost saj poveča nivo energije v telesu.
 • Poveča odzivnost imunskega sistema.
 • Pospešuje regeneracijo telesa.
 • Izboljšuje srčne funkcije
 • Pozitivno učinkuje na presnovo in prebavo

 

 

Zdravljenje bolezni 

Med HBOT pacient pod povečanim atmosferskim pritiskom vdihuje 100% medicinski kisik, kar prinaša večje količine kisika do poškodovanega tkiva. Ta dodaten dotok kisika deluje kot katalizator za naravni proces celjenja telesa. Povečana oskrba s kisikom tako izboljša hitrost celjenja in zmanjša vnetje, kar je lahko pomembno vpliva na hitrost in uspešnost pri zdravljenju poškodb.

HBOT ni le učinkovita pri obvladovanju poškodb, temveč tudi pri zdravljenju okužb. Z zvišanjem ravni kisika v krvi ta terapija pomaga telesu pri uničevanju bakterij in virusov, ki povzročajo okužbe. To pa je še ena pomembna dimenzija, ki pripomore k izboljšanju vašega zdravja.
Vabimo vas, da izveste več o tem, kako lahko hiperbarična komora pomaga pri obvladovanju različnih bolezni in stanj. Naša specialistka za hiperbarično medicino vam bo podrobneje predstavila različne primere uporabe terapije in njene koristi. S HBOT lahko dosežete izjemne rezultate pri obnovi telesa in izboljšanju vašega zdravja.

Katera bolezenska stanja se zdravijo s HBTO Hiperbarično kisikovo terapijo:


1. Dekompresijska bolezen potapljačev:

Ta težava se pojavi, ko se dušikovi mehurčki tvorijo v telesnih tkivih zaradi hitrega vzpona iz globokega potapljanja. HBOT pomaga raztopiti te mehurčke in olajšati simptome, kot so bolečine v sklepih, težave pri dihanju in nevrološke težave.

 

2. Zračna embolija:

Zračna embolija je stanje, ko zračni mehurčki vstopijo v krvni obtok in potujejo po telesu, kar lahko povzroči zapore v krvnih žilah. HBOT pomaga raztopiti te mehurčke in izboljšati krvni pretok, kar je ključno za preprečevanje poškodb tkiv in zapletov.

 

3. Zastrupitev z ogljikovim monoksidom:

Ogljikov monoksid je strupen plin, ki ga lahko vdihnete, kar vodi v pomanjkanje kisika v telesu. HBOT hitro dostavlja visoke ravni kisika, da izpodrine ogljikov monoksid vezan na rdeče krvne celice ter tako pomaga pri okrevanju in preprečevanju poškodb tkiv.

 

4. Zmečkanine (Poškodbe ob stiskanju):

Te poškodbe so posledica dolgotrajnega pritiska na mišice in tkiva, pogosto povzročene zaradi nesreč ali ujetih okončin. HBOT pomaga zmanjšati otekanje, izboljšati oksigenacijo tkiv in podpirati proces celjenja.

 

5. Hujših oblik kostnih, kožnih in tkivnih okužb:

Osteomielitis je okužba kosti, medtem ko so okužbe mehkih tkiv lahko hude in težko zdravljive. HBOT krepi imunski odziv telesa z dostavo kisika v okužena območja, kar pomaga v boju proti bakterijam in spodbuja celjenje.

 

6. Plinska Gangrena- klostridijski miozitis in mionekroza:

Plinska gangrena je življenjsko ogrožajoče stanje, ki ga povzročajo določene bakterijske okužbe. HBOT zavira rast teh bakterij in podpira okrevanje tkiva s povečanjem ravni tkivnega kisika.

 

7. Rane, ki se ne celijo (diabetične, ishemične ...):

HBOT z izboljšano oksigenacijo spodbuja celjenje kroničnih ran, zlasti pri diabetičnih pacientih ali pri ali pri pacientih z ranami zaradi ishemij. Pomaga tudi pri drugih kroničnih ranah okuženih s stafilokokom, pri poobsevalnih poškodbah in razjedah zaradi venske insuficience.

 

8. Operacije in presaditev kože:

Po kirurških posegih, ki vključujejo rezanje in/ali presajanje kože, HBOT pospeši proces celjenja tako, da zagotavlja prizadetemu tkivu zadostno oskrbo s kisikom. HBOT s povečanjem količine kisika v telesu pripomore k rasti novih krvnih žil, zmanjša vnetje in spodbuja nastajanje novega kolagena. Vse to pospeši proces celjenja kožnega presadka.

 

9. Opekline:

HBOT podpira celjenje opeklin z zmanjševanjem vnetja, preprečevanjem okužb in spodbujanjem regeneracije tkiva z izboljšano oskrbo s kisikom.

 

10. Okvare tkiv po obsevanju:

Terapija z obsevanjem lahko poškoduje zdrava tkiva, ki obdajajo prizadeto območja. HBOT zmanjšuje poškodbe zdravega tkiva, katerega povzroči obsevanje, z izboljšanjem pretoka krvi in spodbujanjem obnove tkiva.

 

11. Poškodba možganov :

HBOT je potencialna terapija za travmatične poškodbe možganov (TBI) in druge poškodbe možganov. Cilj je zmanjšati vnetje, podpirati nevroprotekcijo in spodbujati obnovo možganskega tkiva.

 

12. Nenadna idiopatska izguba sluha:

HBOT je lahko zelo učinkovita terapija za zdravljenje nenadne izgube sluha in šumenja v ušesih (tinitusa), saj poveča pretok krvi in dovajanje kisika v notranje uho. Študije so pokazale, da je terapija s HBOT najuspešnejša v prvih dveh tednih, saj povečana količina kisika v krvi spodbuja obnovo sluha.

 

13. Nenadna neboleča izguba vida zaradi zaprtja arterije:

HBOT pomaga povečati količino kisika v poškodovanem očesnem tkivu, kar pomaga zmanjšati vnetje, pospeši celjenje in izboljša pretok krvi v prizadeto območje. Tako zmanjša tveganje za nadaljnje poškodbe mrežnice, kar lahko pomaga preprečiti nadaljnjo izgubo vida.

 

14. Močna anemija:

V nekaterih primerih hude anemije se lahko uporablja HBOT, da bi povečali prejem kisika v tkiva, dokler se ne morejo izvesti bolj dokončni postopki zdravljenja.

 

15. Možganski absces:

HBOT se občasno uporablja kot dodatna terapija antibiotikom in kirurškemu odvajanju pri zdravljenju možganskih abscesov. Pomaga izboljšati razpoložljivost kisika v prizadetem možganskem tkivu.

 

16. Vnetne črevesne bolezni:

HBOT zmanjšuje in umirja vnetje in oksidativni stres, podaljšuje remisijo bolezni ter lajša simptome, kot so razne bolečine v trebuhu. HBOT lahko s spodbujanjem rasti novih krvnih žil in tkiva ter spodbujanjem nastanka kolagena pomaga tudi pri celjenju poškodovanega tkiva v prebavnem traktu.

 

Katere zdravstvene težave se lahko lajšajo z s HBTO Hiperbarično kisikovo terapijo:

 

17. Krepitev imunskega sistema:

Kisikova terapija zavira delovanje škodljivih bakterij in krepi imunski sistem telesa, s čimer povečuje sposobnost telesa, da se samo zdravi. Povečana koncentracija kisika v tkivih pomaga telesu, da se upre okužbam in poveča moč belih krvničk, da se borijo z vsiljivimi bakterijami.

 

18. Lajšanje sindroma dolgega COVID-a in sindroma kronične utrujenosti:

Uporaba HBOT za lajšanje sindroma dolgega COVID-a in kronične utrujenosti je podprta s številnimi mednarodnimi kliničnimi raziskavami. HBOT pozitivno vpliva na simptome, tudi na "možgansko meglo" in po nekaj terapijah se boste počutili kot prerojeni.

 

19. Regeneracija telesa in zdravljenje športnih poškodb:

Hitrejša obnova celic deluje proti staranju, spodbuja nastajanje kolagena in pospešuje čas zdravljenja različnih poškodb. HBOT je priljubljen pri profesionalnih in amaterskih športnikih, saj pospeši okrevanje in zmanjša tveganje za ponovne poškodbe.

 

20. Zastrupitev s cianidi, ogljikovodikom, ogljikovim Tetrakloridom:

HBOT omogoča boljšo razstrupljanje telesa in pospešuje odstranjevanje strupenih snovi, kot so cianidi in ogljikovodik, saj poveča koncentracijo kisika v telesu. To lahko pomaga pri zmanjševanju škode zaradi zastrupitve.

 

21. Nekatere okužbe: refraktorna mikoze, gobavost; športne poškodbe mišic, kit, meniskusa, medvretenčnih ploščic, kosti:

HBOT krepi imunski sistem in spodbuja celjenje tkiv. To lahko prispeva k hitrejšemu okrevanju po športnih poškodbah, pospeši zdravljenje okužb in podpira obnovo kosti in hrustanca.

 

22. Bolezni srčnožilnega sistema:ishemija miokarda, ishemijska gangrena, bolečine v nogah zaradi ishemije:

S HBOT se poveča dovajanje kisika v tkiva, kar lahko izboljša stanje, povezano s srčno-žilnimi boleznimi, kot so srčni napadi, ishemijska gangrena in bolečine v nogah zaradi pomanjkanja kisika.

 

23. Živčni sistem: možganska kap, migrena, periferna nevropatija, edem možganov, vaskularna demenca, poškodba žilja hrbtenjače:

HBOT lahko zmanjša vnetje v živčnem sistemu in spodbudi regeneracijo živčnih celic. To lahko koristi pri različnih nevroloških stanjih, vključno z možgansko kapjo, migreno, vaskularno demenco, periferno nevropatijo, poškodbe centralnega živčnega sistema, glede na nekatere študije da so možne koristi tudi pri multipli sklerozi.

 

24. Prebavni trakt: želodčne razjede, vnetne črevesne bolezni kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis:

HBOT zmanjšuje vnetje v prebavnem traktu, pospešuje celjenje ran in lahko poveča občutljivost rakavih celic na sevanje.

 

25. Menierjeva bolezen:

HBOT lahko izboljša simptome Menierjeve bolezni, ki vpliva na notranje uho in povzroča omotico, izgubo sluha in tinitus (šumenje v ušesih). Terapija lahko pomaga pri zmanjšanju teh simptomov.

 

26. Bellova pareza:

HBOT lahko podpira okrevanje pri Bellovi paralizi, ki prizadene obrazne mišice. Spodbuja pretok krvi in zmanjšuje vnetje, kar lahko izboljša okrevanje.

 

27. Mb Buerger:

HBOT lahko izboljša pretok krvi in pomaga pri zdravljenju Mb Buerger, ki je vnetna bolezen krvnih žil.

 

28. Mb Sudeck:

Terapija s HBOT lahko pomaga pri zdravljenju kompleksnega regionalnega sindroma, znanega tudi kot Mb Sudeck. Zmanjšuje vnetje in spodbuja regeneracijo tkiv.

 

29. Raynodov sindrom:

HBOT lahko pomaga pri obvladovanju Raynodovega sindroma, ki povzroča krčenje krvnih žil v prstih in drugih okončinah. Z več kisika se izboljša pretok krvi v teh območjih.

 

HBOT KISIKOVO TERAPIJO VODI

Dr. Sabina Zadel Topić, dr.med., spec. urg. med.

s posebnim znanjem hiperbarične medicine. Prisega na visoke standarde v zdravstvu, zato ima vsa oprema, ki jo uporablja v zasebnem medicinskem centru Diagnostika Clarus, certifikate in vsa potrebna dovoljenja za uporabo 100-odstotno čistega kisika.

Dr. Sabina Zadel Topić je specialistka urgentne medicine s certifikatom iz hiperbarične medicine.

Diplomirala je na Medicinski fakulteti v Ljubljani leta 2008. Leta 2015 je z odliko zaključila specializacijo iz urgentne medicine, leta 2018 pa je z odliko zagovarjala doktorsko disertacijo »Ultrazvočna ocena lege dihalne cevke v predbolnišničnem okolju« na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru (2018).
Od leta 2008 opravlja delo urgentne zdravnice v predbolnišnišnem okolju in svoje znanje med delom in na različnih strokovnih srečanjih predaja kolegom.

Je članica Slovenskega združenja za urgentno medicino, slovenskega in svetovnega združenja za urgentni ultrazvok WinFocus, Evropskega združenja za oživljanje ter inštruktorica za učenje profesionalne javnosti temeljnih in naprednih postopkov oživljanja odraslih in urgentnega ultrazvoka.
Redno objavlja prispevke v strokovnih revijah in predava na simpozijih in kongresih na temo urgentne medicine, pa tudi s področja hiperbarične, funkcionalne in preventivne medicine.

V času študija medicine jo je s hiperbarično medicino seznanil prof. dr. Žarko Finderle, dr. med., predstojnik Centra za baromedicino na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Da je zdravljenje v hiperparični komori učinkovito v praksi, je spoznala med delom na urgenci, ko je obravnavala bolnike z zastrupitvami. Po branju številnih kliničnih študijah in kliničnih izkušnjah je spoznala, da lahko HBOT (hiperbarična kisikova terapija), koristi tudi pri zdravljenju številnih drugih bolezenskih stanj.

Leta 2016 jo je pot vodila v ZDA, kjer se je udeležila izobraževanja o hiperbarični medicini. Za njo je več kot 450 ur obsežnega usposabljanja na Polikliniki Oxy v Zagrebu pod vodstvom specialista za hiperbarično medicino Deanom Andrićem, kjer je pridobila posebno znanje iz hiperbarične medicine.
Zavezana je kodeksu zdravniške etike in visokim moralnim standardom.

Leta 2023 je ustanovila Medicinski center Baromedicina, zasebni medicinski center za hiperbarično medicino v Sloveniji, ki je od Ministrstva za zdravje pridobil dovoljenje za izvajanje tovrstnega zdravljenja.

Zdravniški poklic vidi kot poslanstvo in je že med študijem začela delati na humanitarnem področju. Leta 2009 se je kot zdravnica pod okriljem Sekcije za tropsko medicino Univerze v Ljubljani udeležila trimesečne humanitarne medicinske odprave v Kenijo. Tamkajšnjemu prebivalstvu je nudila osnovno zdravstveno oskrbo, ga ozaveščala in izobraževala o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni, pravilni higieni in prehrani ter slovensko javnost ozaveščala o možnostih pomoči tistim, ki imajo manj kot mi. Dve leti je sodelovala tudi pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe v azilnem domu.

Na medicino gleda celostno, želja pomagati drugim pa jo žene k nadaljnjemu izobraževanju, povezovanju znanja in spremljanju novosti. Zna prisluhniti ljudem, ki se ji odprejo, kar ji pomaga postaviti pravo diagnozo in jim svetovati, kako naj spremenijo svoje življenjske vzorce.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.