Presbiopija ali Starostna Slabovidnost

Presbiopija ali Starostna Slabovidnost

02.07.2018

Presbiopija doleti prav vsakega človeka, četudi nikoli v življenju ni imel nobenih težav z očmi. Je normalen fiziološki pojav, ki se običajno pojavi okoli 40. leta starosti, ko se srečamo z zamegljenim vidom pri branju, delu z računalnikom ali drugem bližinskem delu.

Vzrok

Starostna slabovidnost je posledica staranja. Razlikuje se od astigmatizma, daljnovidnosti ali kratkovidnosti, ki so povezani z obliko očesnega zrkla. Presbiopija je posledica postopne izgube prožnosti očesne leče.

Simptomi

Težave nam povzroča branje in bližinsko delo, sčasoma se nam zazdi, da so roke prekratke. Pri naprezanju oči zaradi intezivnega bližinskega dela se lahko pojavi občutek utrujenosti oči, škiljenje in glavobol.

Zdravljenje

Očala na bližino

Pomagamo si lahko z več različnih vrstah očal. Očala za bližino uporabljamo pri bližinskem delu, delu z računalnikom in pri branju. Če smo kratkovidni potrebujemo očala za daljavo in očala za bližino.

Bifokalna in progresivna očala

Bifokalna in progresivna očala se najpogosteje uporabljajo za korekcijo presbiopije. Bifokalna očala imajo dve žariščni točki. Zgornji del očalnega stekla vsebuje predpis dioptrije na daljavo, spodnji del stekla pa dioptrija za gledanje na bližino. Progresivna očalna stekla so podobna, le da je tu prehod med dioptrijo za daljavo in bližino bolj mehkejši.

Ne spreglejte tudi:

Več o očesnih hibah:

Več o očesnih boleznih:

Opravite ONLINE TEST VIDA in preizkusite svoje oči takoj!

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.