Utrujenost – 7 zdravstvenih razlogov

Utrujenost – 7 zdravstvenih razlogov

01.08.2019

Ste neprestano utrujeni? Razlogi so po navadi premalo spanca, pretiran vnos kofeina, prekomerna teža, slaba prehrana in pomanjkanje fizične aktivnosti.

Nekateri poročajo, da se jim je nivo energije povišal, ko so začeli zajtrkovati.

Kaj pa, če ste vse to vključili v svoje življenjske navade, a ste kljub vsemu še vedno nenehno utrujeni?

Morda je razlog zdravstven.

 

Zato smo pripravili 7 zdravstvenih razlogov za nenehno utrujenost:

 

1. Anemija

Utrujenost zaradi anemije ali slabokrvnost je posledica pomanjkanja rdečih krvničk – njihova glavna naloga je prenašanje kisika iz pljuč v ostale dele telesa.

Anemijo lahko povzročijo: pomanjkanje železa, pomanjkanje vitaminov in mineralov, izguba krvi (tudi notranje krvavitve), kronične bolezni (npr. revmatoidni artritis), rak ali odpoved ledvic.

Ženske so bolj podvržene anemiji, zaradi izgube krvi med menstruacijo in povečane telesne potrebe po železu (predvsem med nosečnostjo in dojenjem).

SIMPTOMI: Nenehna utrujenost je največji pokazatelj anemije. Ostali znaki vključujejo ekstremno šibkost, težave s spanjem, pomanjkanje koncentracije, hitro bitje srca, bolečine v prsih in pogosti glavoboli. Vsakodnevna fizična aktivnost, kot je hoja po stopnicah, postane izredno izčrpujoča.

KAJ JE POTREBNO ZA DIAGNOZO: Potrebne so laboratorijske analize krvi: hemogram (krvna slika), DKS (diferencialna krvna slika) in ugotavljanje prikrite krvavitve v blatu. Potrebno bo tudi, da vas pregleda zdravnik in vam poda mnenje.

ZDRAVLJENJE: Anemija pravzaprav ni bolezen ampak znak, da se v vašem telesu nekaj dogaja. Torej se zdravljenje spreminja glede na osnovni vzrok anemije. Lahko je zelo enostavno, kot jesti več hrane z železom. Lahko pa je tudi kaj hujšega, zato se le dobro posvetujte z zdravnikom.

 

2. Bolezni ščitnice

Kadar se pojavi hormonsko neravnovesje, zaradi nepravilnega delovanja ščitnice, vas bodo vsakodnevna opravila izredno utrudila. Ščitnica je majhna žleza, ki se nahaja na vratu in proizvaja hormone, ki upravljajo vaš metabolizem.  Prekomerno delovanje ščitnice (hipertiroidizem) pospešuje prebavo, premalo delujoča ščitnica (hipotiroidizem) pa prebavo upočasni.

Hipertiroidizem – Simptomi: povzroča utrujenost in šibkost mišic, kar lahko najprej opazite v nogah. Vožnja s kolesom ali vzpenjanje po stopnicah, postanejo očitno naporno. Drugi simptomi vključujejo nepojasnjeno hujšanje, povečana telesna temperatura, povečan srčni utrip, krajše in manj pogoste menstruacijske cikle ter občutek nenehne žeje. Hipertiroidizem se najpogosteje diagnosticira pri ženskah v 20-ih in 30-ih letih, vendar se lahko razvije tudi pri starejših ženskah in moških.

Hipotiroidizem – Simptomi:  povzroča utrujenost, nezmožnost koncentracije in bolečine v mišicah, že po manjši fizični aktivnosti. Drugi simptomi so nepojasnjeno povečanje telesne teže, zaradi zadrževanja vode, občutek hladu (tudi v toplejšem vremenu), močnejši in pogostejši menstrualni cikli ter zaprtje. Hipotiroidizem je najpogostejši pri ženskah, starejših od 50 let (vsaka 10 ženska).

KAJ JE POTREBNO ZA DIAGNOZO: Indikacije za bolezni ščitnice lahko odkrijemo z laboratorijskimi preiskavami krvi: TSH (hormon, ki vpliva na funkcijo ščitnice), T3 in T4 (hormoni, ki jih izloča ščitnica), Anti Tg in Anti TPO (za ugotavljanje avtoimunskega vnetja ščitnice).

Oglejte si naš program Mini Clarus Ščitnica – vsebuje laboratorijske preiskave, klinični in ultrazvočni pregled ščitnice, ter posvet z zdravnikom.

ZDRAVLJENJE: Zdravljenje ščitnice je odvisno od vrste težave in kako napredno je bolezensko stanje. Vključuje lahko zdravila, operacijo ali radioaktivni jod.

 
3. Sladkorna bolezen tipa 2

Zdravila za sladkorno bolezen prejema okrog 110.00 Slovencev, še vedno pa jih je veliko takih, ki se niti ne zavedajo, da jih potrebujejo.

Sladkor (glukoza) telesu daje energijo. Ljudje s sladkorno boleznijo tipa 2 ne morajo pravilno predelati glukoze, katera se začne kopičiti v krvi. Zato je utrujenost eden izmed prvih znakov sladkorne bolezni tipa 2.

SIMPTOMI: Poleg nenehne utrujenosti, so znaki sladkorne bolezni tudi: občutek nenehne žeje, pogosto uriniranje, povečana lakota, nenadna izguba teže, razdražljivost, pogosta nožnična vnetja in zamegljen vid (nihanje dioptrije).

KAJ JE POTREBNO ZA DIAGNOZO: Za sladkorno bolezen tipa 2, obstajata dve laboratorijske preiskave krvi: Glukoza v krvi (količina v zadnjih 8 urah) in A1C (količina glukoze v krvi v zadnjih mesecih).

ZDRAVLJENJE: Zdravnik vam bo svetoval, kako najbolje nadzorovati sladkorno bolezen. Možno je simptome manjšati s pravilno prehrano, zdravili in/ali z inzulinom.

 

 4. Kronična utrujenost

To je dolgotrajno bolezensko stanje in se pojavi z veliko paleto simptomov. Ljudje, ki trpijo za sindromom kronične utrujenosti se izredno hitro utrudijo, tudi pri vsakodnevnih opravilih.

SIMPTOMI: Simptomov je veliko, ki pa so podobni simptomom mnogih drugih bolezni. Najbolj značilni znaki so: glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih, šibkost, boleče bezgavke, nezmožnost koncentracije težave pri spanju občutek omotice in nepravilno bitje srca. Zaenkrat še ne poznamo vzroka za kronično utrujenost.

KAJ JE POTREBNO ZA DIAGNOZO: Na žalost zaenkrat še ne obstaja testa za potrditev kronične utrujenosti. Potrebno je izključiti ostala bolezenska stanje s podobnimi simptomi (npr. lupus in multipla skleroza).

Ravno v ta namen smo v Diagnostiki Clarus pripravili program Mini Clarus SKU (Sindrom kronične utrujenosti), ki vsebuje vse potrebne laboratorijske preiskave. Vključen je tudi posvet z specialistom, ki vam poda mnenje na podlagi opravljenih preiskav.

ZDRAVLJENJE: Žal ni odobrenega zdravila za zdravljenje kronične utrujenosti. Mnogi si pomagajo z zdravim življenjskim slogom.

 

5. Spalna Apneja

Možno je, da imate to, spanju motečo bolezen, če se zbudite izčrpani kljub temu, da ste dolgo časa spali. Glavni simptom spalne apneje so kratke prekinitve dihanja med spanjem. Zgornje dihalne poti se zaprejo ali sesedejo za 10 sekund ali več, kar pa preprečuje vašim možganom, da bi prešli v globok spanec. Oseba s spalno apnejo lahko preneha dihati na desetine ali celo na stotine trenutkov v eni noči.

SIMPTOMI: Pri spalni apneji je pogosto smrčanje in seveda utrujenost, ki nastopi naslednji dan. Ker lahko povzroča bolezni srca, visok krvni tlak, sladkorno bolezen in možgansko kap, je zgodnje odkritje izrednega pomena.

KAJ JE POTREBNO ZA DIAGNOZO: Za diagnozo spalne apneje je potrebna preiskava polisomnografija, katero se izvaja med spanjem. Potrebno je tudi izključiti tudi druga bolezenska stanja, zato so pogoste potrebne tudi dodatne preiskave: preiskava pljučnih funkcij, ultrazvok srca in pregled ščitničnih hormonov.

ZDRAVLJENJE: Odvisen je od stopnje bolezni. Zaenkrat je najuspešnejša metoda zdravljenja CPAP aparat, ki preko nosne maske dovaja ovlažen zrak pod določenim pritiskom.

 

6. Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 je ključnega pomena za delovanje možganov, močan imunski sistem in metabolizem. Starejši kot smo, manj vitamina B12 lahko absorbiramo. Utrujenost je eden prvih znakov pomanjkanja. Nekatera zdravila ovirajo vašo sposobnost, da telo absorbira B12. Dejavnik tveganja je tudi, če sledite hrani bolj rastlinski osnovi, saj se vitamin B12 naravno pojavi samo v mesu, jajcih in mleku.

SIMPTOMI: Poleg utrujenosti je lahko znak pomanjkanja vitamina B12 tudi, če imate pogosto  mravljinčaste roke in noge, izgubo spomina, omotico, tesnobo in težave z vidom.

KAJ JE POTREBNO ZA DIAGNOZO: Laboratorijski test krvi za vitamin B12.

ZDRAVLJENJE: Glede na rezultate krvnih preiskav, vam bo zdravnik svetoval, da v vašo prehrano vključite več živil, ki vsebujejo vitamin B12 in/ali prehranskih dopolnil.

 

7. Depresija

Depresijo se tretira kot resno bolezen, saj ima velik vpliv na spanec, apetit in kako se počutimo o sebi, drugih in svetu. Lahko je tudi posledica izgorelosti.  Pogosto se zgodi, da znakov ne jemljemo resno in tako lahko depresija traja tedne, mesece in celo leta. Pomanjkanje vitaminov B, vitamina D, železa, selena in magnezija tudi vodi v depresijo, saj so vsi zelo pomembni za pravilno delovanje možganov.

SIMPTOMI: Depresije ne doživljamo vsi enako. Pogosto je z depresijo povezana utrujenost, nezmožnost spanja ali preveč spanja, povečan ali pomanjšan apetit, težave s spominom, pomanjkanje koncentracije… Vse to pa spremlja izguba zanimanja, občutki brezupnosti, občutki krivde, ničvrednosti in negativnosti. Depresija tudi povzroča, težave s prebavo, oslabljen imunski sistem, pomanjšan libido, povzroča zaprtje, poveča možnosti za nastanek srčno žilnih vnetji in poslabšuje kronična obolenja.

KAJ JE POTREBNO ZA DIAGNOZO: Za depresijo na žalost ne obstaja laboratorijskih testov. Če več tednov opažate znake depresije se posvetujte z zdravnikom.

ZDRAVLJENJE: Do sedaj najboljša oblika zdravljenja je kombinacija pogovorne terapije in zdravil.

V Diagnostiki Clarus izvajamo individualne pogovorne terapije/svetovanja s Kognitivno vedenjskim pristopom, kjer terapevt/svetovalec uporablja znanstveno potrjene in učinkovite metode za pomoč̌ ljudem.

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.