Urolog dr. Kmetec – kratek intervju o zdravju moških

Urolog dr. Kmetec – kratek intervju o zdravju moških

17.11.2020

Ali so moški, kar se tiče zdravja in tudi po vaših izkušnjah, res veliko manj pozorni in zato tudi pogosto izpostavljeni nevarnostim, ki se jih sploh ne zavedajo?

Še do pred nekaj leti so bili moški manj ozaveščeni in seznanjani o težavah, ki se lahko pojavijo v zvezi z boleznimi prostate misleč, da so te težave pač sestavni del staranja. Ranjen ponos in sram sta pripomogla, da so prihajali na preglede šele pozno ali na prigovarjanje svojih bližnjih, ki so opazil, da so težave vse težje.
V zadnjih letih se je to stališče precej spremenilo, številne akcije zavedanja o možnih posledicah in težavah bolezni prostate, zlasti raka, je moške usmerilo na preventivne urološke preglede.


Je to morda povezano tudi z medijsko podobo moškega, ki prevladuje v sodobnih družbah, ki mora v sodobni družbi pač trpeti višji prag bolečine, ne pokazati čustev in podobno?

Naša družba in odnosi med nami se zelo hitro spreminjajo. Vrednota je uspešnost, pokončnost in samozavest, ki jo mora moški pokazati v svojem socialnem omrežju, ne glede na možne negativne posledice. Mnogi pa se že zavedajo, da je zdravje tista osnovna dobrina na kateri lahko gradijo svojo podobo in pri tem odmislijo čustva, samozavest in navidezno trdnost. Tak pristop se že kaže ne samo pri starejših moških, ko se pojavijo težave, pač pa že pri mlajših, ki jim preventivni pregledi niso neka izguba čas in ponosa, pač pa potrditev in nadaljevanje svoje uspešne poti

Kako pomembni so pregledi pri urologu, kdaj se mora moški odločiti za prvi pregled (ko se težave pojavijo ali že prej)?

Priporočljivo je, da se moški odloči za prvi pregled pri urologu po 50. letu, tudi,če da nima nobenih težav s strani sečil in se počuti zdravega. Rak prostate načelno ne povzroča nobenih posebnih težav pri odvajanju seča, se zahrbtno in tiho pojavi in postopoma napreduje. Šele v napredujoči fazi bolezni se lahko pojavijo znaki kot so motnje uriniranja ali bolečine v kosteh zaradi zasevkov. Če pa je moški družinsko obremenjen, kar pomeni da so imeli bolezen, zlasti raka prostate že ožji sorodniki, pa je priporočljivo začeti redne preglede že po 40. letu ne glede na težave.
Tak preventivni, začetni pregled naj bi obsegal predvsem določitev vrednosti prostatičnega specifičnega antigena (PSA), ultrazvočnega pregleda trebušnih organov, zlasti še mehurja, prostate in ledvic ter otipanje prostate skozi črevo

Ali morda opažate, da gibanje Movember pripomore k detabuizaciji moških bolezni? Se morda v tem delu leta moški pogosteje obračajo na strokovnjak?

Gibanje Movember je prispevalo predvsem k ozaveščanju moških o boleznih prostate in jih spodbudilo, da se sami prihajajo na preventivne preglede in ne le na spodbudo žena in partneric.
V zadnjem desetletju se je zavedanje o boleznih prostate precej razširilo in mnoge moške spodbudilo k rednemu preventivnemu pregledu pri urologu, pa tudi pri drugih specialistih, saj se zavedajo, da zdrav moški lahko bolje in uspešneje deluje.

Kako pomembni so ob vsem tem tudi drugi dejavniki, na primer zdrav življenjski slog, prehrana, gibanje?

Dejavniki kot je zdrava prehrana z obilo sadja in zelenjave, športna aktivnost, skratka zdrav življenjski slog, so dejavniki, ki so vsekakor koristni, vendar delujejo na dolgi rok in so koristni ne samo pri uroloških težavah. Na žalost se jih spomnimo šele v zadnjem trenutku, ko nastopijo težave. Ne smemo pa pozabiti še na en pomemben dejavnik to je stres. Mnogi moški živijo, ne da bi se tega zavedali, pod kroničnim stresom, pri katerem se izločajo stresni hormoni, ki imajo v daljšem časovnem obdobju negativen učinek tako na srčno žilni sistem kot tudi na zdravje sečil, zlasti prostate.

 

Prof. dr. Andrej Kmetec dr. med. spec. Urolog

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.