Blefaroplastika – korekcija povešenih očesnih vek

Blefaroplastika – korekcija povešenih očesnih vek

Blefaroplastika je poseg pri katerm odstranimo odvečno tkivo povešene očesne veke. Spada v nizkoinvazivne posege z hitro rehabilitacijo.

Namen je bolj mladosten in svež videz. Povsem končni rezultati so vidni nekaj mesecev po posegu, ko tudi brazgotina popolnoma dozori in je ni več opaziti.

Zakaj se veke povesijo:

Dermatohalaza je strokovni izraz za kozmetično motečo povešeno kožo zgornje ali spodnje veke. Do povešenja vek pride z leti, saj se koža tanjša in postaja ohlapna. Je najpogostejša sprememba, ki povzroča žalosten in utrujen videz obraza ter vizualno zmanjša oči.

Za koga je primeren poseg:

Poseg največkrat opravimo zaradi estetskih razlogov, čeprav v nekaterih primerih tudi zaradi funkcionalnih razlogov, če odvečna koža na zgornji veki visi preko tarzalnega roba in s tem zmanjšuje vidno polje.

Pregled pred posegom:

Specialist pregleda stanje kože vek, položaj funkcije vek, ter obočesna tkiva in stanje samega očesa. Fotodokumentacija prestavlja še eden pomemben aspekt korekcije, ki nam da vpogled v končni izhod in rezultat operacije.

Potek posega:

Poseg se naredi v lokalni anesteziji in traja približno eno uro, odstrani se odvečno tkivo, rez pa poteka v pregibu kože, tako da je kasneje brazgotina skrita med naravnimi strukturami očesa. Rano zašijemo z drobnimi šivi, ki jih po enem tednu odstranimo.

Okrevanje:

Svetujemo, da je prvo noč nekdo z vami. Priporoča se hlajenje saj tako zmanjšamo otekline in podpludbe, katere izginejo v 10 do 14 dneh. Spite in počivajte na hrbtu z dvihnjenim vzglavjem. Odsvetuje se večje fizične aktivnosti, zlasti pa se odsvetuje položaje kjer glava visi navzdol.

Bolečina:

Bolečina po posegu je minimalna. Zaradi otekline imamo lahko prvih nekaj dni občutek napetosti ob zapiranju očesa. Možna je pekoča bolečina in suhe oči.

 

Poseg opravlja:

Aleksandra Kocić

Dr. med. spec. oftalmolog

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.