PAP bris

PAP bris

PAP bris izvajamo samoplačniško. PAP bris, znan tudi kot PAP test ali citologija materničnega vratu, so bistvenega pomena za ohranjanje zdravja vsake ženske. Izvaja ga ginekolog in ima ključno vlogo pri odkrivanju raka materničnega vratu in drugih nevarnih spremembah pri ženskih reproduktivnih organih. V nadaljevanju vam bomo razkrili vse kar morate vedeti o tej preprosti vendar pomembni preiskavi.

Naročite se na ginekološki pregled

Za vsa vprašanja smo vam na voljo po tel. št.: 01 2000 910 ali na e-mail naslovu diagnostika@diagnostika-clarus.si

CENA za PREGLED PRI GINEKOLOGU + PAP BRIS: 90€

Vrsta preiskave: SAMOPLAČNIŠKI PAP BRIS
Ginekološki pregledi potekajo 1x tedensko ob:
Sredah (dopoldne ali popoldne)
*Čas je podan le informativno, ure in dnevi se lahko spremenijo
Čas trajanja: 15-20 min
Kraj pregleda: Grška ulica 13, 1000 Ljubljana ( BTC hala 9 )
Kdo izvaja Ginekološke storitve:

  • doc. dr. Andrej Vogler, dr. med. specialist ginekologije in porodništva
  • Vinko Jerićevič, dr. med., spec. ginekologija in porodništva
  • Jožefa Kežar dr. med., spec. ginekolog in porodničar

CENE za vse ginekološke storitve so navedena v CENIKU

 

Kaj je PAP test?

PAP bris je presejalna metoda, namenjen zbiranju in pregledu celic iz materničnega vratu, spodnjega dela maternice in vrha nožnice. Ta test se izvaja za odkrivanje nenormalnih celičnih sprememb materničnega vratu.

 

Zakaj je potrebno opraviti PAP test?

1. Zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu: Eden od primarnih ciljev PAP brisa je odkriti predrakave ali rakaste spremembe v celicah materničnega vratu. Zgodnje odkrivanje bistveno izboljša možnosti za uspešno zdravljenje, oziroma nam omogoča, da preprečimo razvoj raka. PAP testi so sestavni del ginekološkega pregleda žensk in zagotavljajo, da se morebitne težave z materničnim vratom takoj obravnavajo.

2. Spremljanje zdravja: Redni PAP testi pomagajo spremljati zdravje materničnega vratu skozi daljše časovno obdobje in omogočajo prepoznavanje kakršnih koli neobičajnih sprememb.

3. Usmerjevalno zdravljenje: Če se odkrijejo nenormalne celice, se lahko priporočijo nadaljnja PAP testiranja in zdravljenje za preprečevanje razvoja raka materničnega vratu.

 

Kako poteka odvzem PAP brisa?

Vaš ginekolog bo med postopkom poskrbel za vašo zasebnost in udobje. Dejanski postopek PAP brisa traja le nekaj minut:

1.Postavitev: ležali boste na preiskovalni mizi z nogami v stremenih, kar vašemu ginekologu omogoča dostop do vašega materničnega vratu.

2. Vstavitev spekuluma: spekulum (medicinski instrument) se nežno vstavi v vašo vagino, da jo drži odprto in tako omogoči odvzem brisa iz materničnega vratu.

3. Zbiranje celic: z majhno krtačko ali lopatico bo vaš ginekolog zbral celice iz materničnega vratu in okolice. Celice nato postavimo na stekelce ali v tekoči konzervans za laboratorijsko preiskavo.

4. Kratko nelagodje: večina žensk občuti manjše nelagodje ali pritisk med vstavljanjem spekuluma in zbiranjem celic. Nujno je, da svojemu ginekologu sporočite morebitne skrbi ali nelagodje.

5. Odstranitev spekuluma: spekulum se previdno odstrani.

6. Laboratorijska analiza: zbrane celice se pošljejo v laboratorij, kjer jih pod mikroskopom pregledajo glede morebitnih nepravilnosti.

 

Kako se pripraviti na PAP bris?

Priprava na PAP bris je relativno preprosta:

1.Časovni razpored: načrtujte Pap bris za čas, ko nimate menstruacije, saj lahko menstrualna kri vpliva na rezultate testa.

2. Spolna aktivnost: vsaj 24 ur pred testom se izogibajte spolnim odnosom, uporabi intimnega mila ali uporabi tamponov, saj lahko te dejavnosti vplivajo na točnost rezultatov.

3. Sprostitev: poskusite ostati sproščeni. Običajno je, da se pred odvzemom brisa počutite nekoliko zaskrbljeni, vendar je PAP bris običajno hiter in razmeroma neboleč.

 

Kdaj je najboljši čas za odvzem PAP brisa?

Idealen čas za PAP bris je običajno med 10. in 20. dnevom vašega menstrualnega cikla (1. dan je prvi dan vaše menstruacije). Ta čas zmanjša možnost lažno pozitivnih ali lažno negativnih rezultatov. Če pa ste v obdobju po menopavzi ali imate nereden menstrualni cikel, vam lahko vaš ginekolog svetuje, kateri čas je za vas najbolj primeren.

 

Kdaj je čas za prvi PAP bris?

Priporočena starost za prvi PAP bris se lahko razlikuje glede na državo in zdravstvene smernice. Na splošno priporočamo, da se prvi PAP test opravi pri pri 21 letu starosti, ne glede na spolno aktivnost. Če ste zaskrbljeni ali imate dejavnike tveganja, se posvetujte s svojim ginekologom, ki vam bo bolj podrobno svetoval glede na vaše individualno zdravstveno stanje.

 

Kako pogosto je potrebno ponavljati PAP bris?

Pogostost PAP testov je odvisna od vaše starosti, prejšnjih izvidov in posebnih dejavnikov tveganja:

1. Starost 21-29: Vsaka tri leta.
2. Starost od 30 do 65 let: vsaka tri leta samo PAP test ali vsakih pet let v kombinaciji s HPV testom.
3. Starost 65 let in več: V nekaterih primerih morda ne boste več potrebovali PAP brisov, če so bili prejšnji rezultati dosledno normalni.

Ginekologi svetujejo preglede na 1 leto in najkasneje na 3 leta. 

Pomembno je, da se o optimalnem časovnem razponu med testiranji pogovorite s svojim ginekologom.

V Sloveniji imamo državni program ZORA.

 

Katere so zdravstvene indikacije za odvzem PAP brisa?

Medtem ko so starost in individualne potrebe bistveni dejavniki pri določanju, kdaj in na koliko časa opraviti PAP test, obstajajo drugi znaki, zaradi katerih ga lahko vaš ginekolog priporoči.

Ti znaki lahko vključujejo:

1.Nenormalna vaginalna krvavitev: Če doživite nenavadno krvavitev med menstruacijami, po spolnem odnosu ali po menopavzi, vam lahko ginekolog svetuje PAP test.

2. Prejšnji nenormalni rezultati: Če ste v preteklosti imeli nenormalne rezultate PAP brisa, vam bo vaš ginekolog morda priporočil pogostejše testiranje ali dodatne preiskave.

3. Okužba s HPV: nekateri sevi humanega papiloma virusa (HPV) so povezani z rakom materničnega vratu. Če je bil vaš HPV test pozitiven z visokim tveganjem, lahko vaš ginekolog naroči pogostejša PAP testiranja.
.

Kaj se zgodi, če je PAP bris pozitiven?

Pozitivni rezultat PAP testa kaže na prisotnost nenormalnih celic materničnega vratu. Vendar to še ne pomeni, da imate raka. Možni nadaljnji ukrepi ob pozitivnem PAP brisu vključujejo:

1.Ponovitev testiranja: Vaš ginekolog lahko priporoči ponovitev PAP testa za potrditev rezultatov.

2. Testiranje na HPV: Opravite lahko dodatno testiranje, kot je test HPV, da prepoznate seve HPV z visokim tveganjem.

3. Kolposkopija: v nekaterih primerih se lahko izvede kolposkopija, kjer se s posebnim instrumentom s svetlobo in povečevalno lečo natančno pregleda maternični vrat.

4. Biopsija: Če se odkrijejo pomembne nepravilnosti, se lahko priporoči biopsija za natančnejšo oceno tkiva materničnega vratu.

5. Zdravljenje: Glede na ugotovitve lahko možnosti zdravljenja vključujejo spremljanje ali odstranitev nenormalnih celic ali obsežnejši operativni postopki za obravnavo predrakavih ali rakavih lezij.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.