Znamenja in kožni izrastki – 9 nevarnih znakov

Znamenja in kožni izrastki – 9 nevarnih znakov

10.02.2018

Sprememba kožnega znamenja je lahko tudi znak izredno agresivne vrste kožnega raka, imenovanega melanom. Dermatolog postavi diagnozo na osnovi dermatološkega pregleda in histologije. 

NAROČITE SE NA DERMATOLOŠKI PREGLED

1.) Sprememba barve

Prvi znak za potencialno rakavo spremembo znamenja ali kožnega izrastka je drastična sprememba barve: temnorjava, siva ali več barvna (črno na sredini in porjavelo, belo, rdeče, rožnato) v lisah ali okoli znamenja.

Znamenje - kdaj je potrebno na pregled znamenja

2.) Neenakomernost

Znamenja in kožni izrastki so lahko nevarni v primeru da so neenakomerna. To so prehodi barv, različne višine, oblike, površine in strukture.

Kožna znamenja - kdaj je potrebno opraviti dermatološki pregled

3.) Nejasen rob znamenja

Zdrava znamenja in kožni izrastki imajo jasno mejo in barvo okoli zunanjega oboda. Pri Melanomu (ali rakavem znamenju) pa je ponavadi barva pri robu oboda pobledela ali neenakomerna. Na otip lahko postanejo mehkejša, groba, raztrgana ali zaobljena. Barva pa se lahko razšeri na okolišnje tkivo.

Kožno znamenje ima nejasen rob - kar lahko nakazuje na vrsto kožnega raka

4.) Bolečina in srbenje

Znamenje ali kožni izrastek je lahko nevaren v primeru, da dotik povzroča bolečino ali srbenje.

Če je vaše kožno znamenje boleče ali srbeče

5.) Velikost

Zdrava znamenja in kožni izrastki niso širši od 6 milimetrov. V primeru večjega ali počasi rastočega znamenja ali kožnega izrastka je sprememba nevarna.

Kožna znamenja ki so večja od 6 milimetrov so lahko znak kožnega raka.

6.) Asimetrija

Zdrava kožna znamenja in izrastki so ponavadi simetrični, kar pomeni da so enako velika (če bi jih prepognili bi se stranici ujemali). Vsi izrastki, ki so asimetričnih oblik so lahko nevarni.

Kožna znamenja, ki so asimetrična so lahko znak nevarne vrste kožnega raka.

7.) Če se rana ali razjeda ne zaceli

Novo znamenje ali kožni izrastek, ki se ne zaceli, ne glede na to koliko časa mine, koliko ga čistimo ali mažemo s kremo, je nevarno.

Če je kožno znamenje ali izrastek bulast, grob, suh, pecljat, luskast na površini, še posebaj, če izloča izcedek ali kri, je to lahko znak kožnega raka.

8.) Struktura ali krvavitev

Moramo biti pozorni če je znamenje ali kožni izrastek bulast, grob, suh, pecljat, luskast na površini, še posebaj, če izloča izcedek ali kri.

9.) Dednost

Če so bila sumljiva znamenja in kožni izrastki prisotna pri naših prednikih in družinskih članih imamo povečano možnost za nastanek le teh.

Ne spreglejte tudi:

 

Opravite dermatološki pregled

V kolikor opazite, da se je kožno znamenje povečalo, spremenilo barvo ali strukturo, vam priporočamo, da opravite specialistični dermatološki pregled

Osnovni dermatološki pregled vsebuje kompleten pregled in diagnostiko kože ter kožnih priveskov. Dermatolog svetuje o zdravljenju ter po potrebi opravi tudi manjše diagnostične in terapevtske posege. 

 

Cenik dermatoloških storitev
 
Osnovni dermatološki pregled
Obsežen dermatološki pregled
Posvet
Kontrolni dermatološki pregled
Odstranjevanje kožnih sprememb s tekočim N2
Odstranjevanje kožnih sprememb z RF zanko:
do 3 lezij
3 do 5 lezij
5 do 10 lezij
več kot 10 lezij
odstranjevanje lezij na obrazu
Pregled celega telesa z dermatoskopom
Alergološko testiranje
70 €
80 - 90 €
40 €
50 €
50 - 70 €

80 €
100 €
130 €
150 - 200 €
100 €
80 €
40 €

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.