Botoks, Filerji & Blefaroplastika - Intervju z Aleksandro Kocić

Botoks, Filerji & Blefaroplastika - Intervju z Aleksandro Kocić

11.06.2019

Dr. Aleksandra Kocić razkriva skrivnosti učinkovitih lepotnih posegov

»Manj je več!«

Dandanes obstajajo v svetu že najrazličnejše tehnike in metode pomlajevanja obraza, a med najučinkovitejše zagotovo sodijo blefaroplastika (dvig povešenih vek) in ustrezna kombinacija uporab botoksa in polnil s hialuronsko kislino.


Če zaupamo svoj obraz v roke najboljšim lepotnim strokovnjakom, kakršna je dr. Aleksandra Kocić iz Diagnostike Clarus, lahko pričakujemo izvrstne rezultate, zaradi katerih bo naš obraz zasijal v imenitni mehkobi in svežini, še vedno pa bo na njem videti tudi našo mimiko. Dr. Kocićeva, ki je v tem pogovoru razkrila vse skrivnosti učinkovitih lepotnih posegov, namreč pri svojem delu stavi na znani rek »manj je več« in prav zato se zadovoljne stranke k njej rade vračajo znova in znova.

Vesna Sivec Poljanšek

OPOZORILO: Blefaroplastike do nadaljnega NE izvajamo v Diagnostiki Clarus.

• Se vam zdi, da je v zadnjih letih v Sloveniji uporaba raznih lepotnih posegov oziroma pomlajevalnih tehnik narasla, morda tudi zaradi vedno večjega pritiska lepotne industrije na ženske?

Mislim, da gre za skupek vsega; vsi želimo biti mlajši, lepši in videti čim boljše. A pri vsem skupaj si delamo največji pritisk prav ženske same: ko se pogledamo v ogledalo, nas zajame panika, in četudi smo se v preteklosti že odločile za kakšen lepotni poseg, po njem hitro vidimo še to in ono mini gubo, ki bi jo rade odpravile. Sploh ker vemo, da se dá dandanes vse odpraviti. Naše mame ali babice, denimo, so si ob pogledu v ogledalo verjetno rekle, no, ja, prav, staram se, in to je bilo to. Danes pa je vse drugače.

• Ampak dobro je, če pri uporabi najraznovrstnejših pomlajevalnih tehnik obstaja zdrava mera njihove uporabe …

Res je! Nekatere ženske pri vsem tem pretiravajo in to me straši. Včasih namreč že na sto metrov opazim, da si je dala katera prekomerno povečati ustnice. In na koncu so videti vse isto. To je tisto, kar mi sploh ni všeč! Seveda lahko s polnili pričaraš lepe ustnice! A moraš biti umetnik, da ustvariš pravo obliko in volumen. Zagovarjam namreč posege, pri katerih s polnili vdahneš ustnicam malo več življenja, da so potem videti lepše, a še vedno naravno. Je pa treba predvsem vedeti, da ga ni umetnika, ki bi iz ravne ustnice naredil večje, polnejše, če za to ni prave osnove; in ravno v takih primerih lahko pride hitro do pretiravanja.

• In kje tiči krivda? V strankah ali tudi v lepotnih strokovnjakih?

Se mi zdi, da predvsem v strankah. Ko se enkrat odločiš za polnila, se ti hitro zdi, da bi lahko naslednjič dodal še malce več, pa kasneje spet malo več … Tu lahko vsak, ki se odloči za lepotni poseg, sam najbolj pazi na ohranjanje neke zdrave meje, enako pa velja tudi za strokovnjake, ki izvajajo te posege. A menim, da prav vsi, ki se v Sloveniji s tem ukvarjamo, imamo zdravo mejo.

• Menda se za polnjenje ustnic odločajo tudi že zelo mlada dekleta. Koliko je bila stara vaša najmlajša stranka?

Okrog 20 let. Je bil tovrsten poseg potreben? Po mojem ne! A vseeno vsako stranko, ki pride do mene, najprej pozorno poslušam, da spoznam, kaj in zakaj si želi nekaj popraviti. Pri delu se potem vedno držim načela, da je manj več, in zato se lotim dodajanja polnil zelo postopoma in previdno. Ob tem stranki ob ogledalu vedno razložim, zakaj se bova na določeni točki ustavili in ne bova pretiravali s prekomernim vnosom polnil.

• Ali pri uporabi pomlajevalnih sredstev obstaja tudi zgornja starostna meja?

Odvisno od lepotnih posegov. Če gre za polnila, sem imela stranke tudi že pri 65., 70. letih starosti. Pri polnilih ni neke starostne omejitve, pri botoksu pa je.

• Zakaj je pri botoksu tako?

Že po menopavzi začnejo mišice počasi atrofirati, po 60. ali 65. letu pa se na botoks sploh ne odzivajo več dobro.

• Torej v takšnem primeru pride v poštev le še nož, mislim na lifting in druge kirurške posege?

Odvisno od kože in tega, kdaj začneš skrbeti zase. Če prej zelo slabo skrbiš za svojo kožo in potem pri 60. letih ugotoviš, da bi moral nujno nekaj storiti, ti ne bo pomagalo nič. Pravočasno je treba začeti uporabljati vse, tako botoks in polnila, če želiš, da boš pri 60. letih videti precej boljše, kot bi bil sicer. Zato ne nasprotujem temu, da začnejo dekleta že pri mladih letih uporabljati določene pomlajevalne tehnike, a seveda brez pretiravanja.

• Pri katerih letih pa je po vašem mnenju zdrava meja za začetek uporabe botoksa ali polnil?

Ko se pojavijo prve gube, torej po 25. letu. Takrat bi načeloma že lahko začel. A sama temu nasprotujem. Sama sem bolj za to, da začneš z vsem skupaj po 30. ali 35. letu. Po navadi je pa tako, da me začnejo ženske obiskovati okrog 40. leta.

• Kaj pa jih najbolj moti?

Gube na čelu in okrog oči.

• In kaj pride v poštev za odpravo oziroma zmanjšanje tovrstnih gub?

Samo botoks, saj z njim omrtvičiš mišico, a le toliko, da ohraniš mimiko, ob tem pa preprečiš, da bi se guba poglabljala ali povečevala. Tudi za tako imenovane račje tačke, gube okrog oči, je botoks prva izbira.

• Koliko časa traja efekt botoksa in kaj se takrat dogaja na obrazu?

Efekt botoksa traja od 4 do 6 mesecev. To pomeni, da se v tem času mišica ne krči in ne dela gub, kot bi jih sicer, in zato se posamezne gube same od sebe malo zgladijo.

• Kaj pa potem, ko botoks popusti? Smo spet soočeni s prvotnim stanjem?

Da, počasi se vse skupaj spet povrne v prejšnje stanje in zato se nekaterim zdi vse skupaj še hujše kot pred posegom. Kar je logično: nekaj časa si si bil všeč, ker je bilo čelo gladko, potem ko botoks popusti, pa spet zagledaš gube, ki so te včasih tako zelo motile. Če to počneš več let zapored, se ti na lepem zdi, da se je vse drastično poslabšalo, kar ni res. Je pa res, da se koža v tem času spremeni, z leti se vedno bolj tanjša, zato je videti, kot da je vse občutno slabše … Prav zato bi moral prehod med eno in drugo uporabo botoksa potekati počasi.

• Pri uporabi botoksa se verjetno mnoge uporabnice bojijo efekta omrtvičenega obraza in zato oklevajo, ali bi se odločile za botoks ali ne.

Res je! Ampak tudi mene bi bilo nadvse strah tega. Ne glede na to, koliko gub bi imela, ne bi želela imeti »zamrznjenega« obraza. Mimiko je treba namreč ohranjati! Ta je najpomembnejša, saj že po očeh vidimo, ali ima nekdo iskrice v njih, se pristno smeji in ali je pozitiven ali ne. Če vse te izraze z botoksom blokiraš, je res grozno. Potem, če kdo pretirava, ti ne preostane drugega, kot da čakaš 6 mesecev, da vse to popusti …

• Kako je pa s polnili, kje najbolj pomagajo?

V drugi in zadnji tretjini obraza, lahko tudi na vratu. To pomeni predvsem na predelu okrog ust in na samih ustih, včasih tudi okrog oči, če je to potrebno.

Preden se lotimo uporabe polnil, velja enako kot pri botoksu: s stranko se moraš najprej dobro pogovoriti, si natančno ogledati mimiko njenega obraza in preveriti, kje bi s polnili dobil najboljše rezultate. Pri polnilih je najlepše to, da dobiš rezultat že takoj po vbrizgavanju. Nasprotno ga pri botoksu vidiš šele po sedmih do desetih dneh.

• In kdaj gre stranka lahko nazaj med ljudi?

Pri polnilih takoj. Je pa res, da je vse skupaj odvisno od tega, kako zelo je tvoja koža občutljiva, sploh če imaš morda bolj razvejane kapilare. Včasih pride do kakšnih podplutb, a res zelo redko, saj gre le za minimalne poškodbe najmanjših kapilar, ki hitro izzvenijo.

• Kako pa je z »okrevanjem« pri botoksu?

Gre za podobno reakcijo; če med injiciranjem zadenemo ob neko žilico, lahko pride do podplutbe, a tega je pri botoksu, zaradi manjše količine pikov z injekcijo še manj kot pri polnilih.

• So kakšna priporočila, kdo ne sme uporabljati omenjenih lepotnih tehnik?

Vsekakor ne nosečnice. V njihovem primeru bi počakala, da rodijo in bi se šele kasneje lotila vsega skupaj. Pazljivi morajo biti tudi ljudje z alergijami.

• Katere alergije imate v mislih?

Alergijo na jajce. Snov, ki jo vbrizgamo z botoksom, je namreč osnovana na podlagi jajčnih proteinov. Prav tako odsvetujemo botoks tudi v primeru jemanja določenih antibiotikov. Ali pa pri nekaterih težjih kožnih boleznih. Prav zato je prvi pogovor tako zelo pomemben: takrat prisluhnem stranki in jo o vsem temeljito povprašam. Moja naloga je namreč prav v tem, da vse skupaj izpeljem dobro in tudi varno!

• Je ženske pred omenjenimi lepotnimi posegi kaj strah?

Seveda je kar nekaj takih primerov. A s pogovorom poskušam vse skupaj omiliti, in ko mi enkrat zaupajo, teče vse brez težav in strahu …

• O kakšni bolečini, če sploh, je pravzaprav govora? Je vse skupaj čutiti kot pik čebele ali kaj močnejšega?

Pik čebele je mnogo hujši! Seveda se čuti pik igle, ko ta prebode kožo, a iglice, ki jih uporabljamo, so zelo zelo tanke. In če ta vbod narediš dobro in hitro, klient tega niti ne čuti. Morda je vse skupaj še najbolj podobno piku ob odvzemu krvi … Sam pik res ne boli, morda se čuti malce bolečine, ko vbrizgaš snov, ker moraš takrat razslojiti tkivo. Bolj kot čelo so sicer občutljivi ustnice in vrat; če si že po naravi občutljivejši, pik na tistem delu bolj čutiš. A na ustnice položimo pred posegom vedno led, pri zelo občutljivih pacientkah pa lahko uporabimo tudi mazilo, ki omrtviči kožo in se zato potem vsega skupaj skoraj ne čuti.

• Koliko pa imate moških med svojimi strankami?

Bolj malo.

• So to navadni smrtniki ali bolj tisti, ki so izpostavljeni žarometom javnosti?

Pogosteje pridejo seveda tisti, ki so izpostavljeni javnosti, nekaj pa je tudi čisto navadnih smrtnikov.

• So pri njih največji problem povešene veke?

Da, to je na prvem mestu. So pa med njimi tudi takšni, predvsem mlajši, ki so začeli opažati svoje prve gube in pridejo k meni, da bi jih odpravili.

• Toda povešene veke, pa najsi gre za moške ali ženske, niso zgolj stvar lepotnega vprašanja, pri nekaterih gre lahko že za zdravstveno težavo, kajne?

Seveda. Ko ti veka »pade« na trepalnice in ti ovira vid, je vse skupaj že močan zdravstveni problem; zmanjšuje se ti vidno polje in čutiš pritisk na oči. To so najhujši primeri.
Če pa govorimo o lepotni plati odprave povešenih vek oziroma o tako imenovani blefaroplastiki, lahko rečem, da je to ena najpomembnejših lepotnih operacij na obrazu.

• Bolj kot odprava gub na čelu ali okrog ust, denimo?

Mnogo bolj. Če pogledate obraz s povešenimi vekami pred in po posegu, lahko vidite, za kako drastično spremembo gre. Gube po takšnem posegu seveda ne izginejo, a odpre se pogled, vidijo se oči, človek dobi lepši izraz na obrazu in končno vas lahko gleda. Prej na takem obrazu vidiš le nekakšen izraz žalosti.

• Pri blefaroplastiki gre že za manjši kirurški poseg, ne?

Tako je, v takih primerih je treba namreč odrezati odvečno kožo na veki. Preden se lotim postopka, dobi stranka anestetik, zato bolečine ne čuti. Seveda čuti neko vlečenje med samim posegom, ne pa bolečine. Ko anestetik popusti, lahko začuti občutek zategovanja, ampak prave bolečine pa ne.

• In kako hitro je človek po takšnem posegu že za med ljudi?

Na predelu, kjer si odstranil odvečno kožo, se kasneje koža različno obarva, a to je normalno, saj pride med posegom do manjšega razlitja krvi. Toda to traja največ tri dni. Koži moramo dopustiti, da si opomore, a na tem delu obraza se zelo hitro regenerira, brazgotina pa je kasneje minimalna, skoraj je ni videti.

• Ali obstaja pri tovrstnem posegu kakšna starostna omejitev?

Ne! Če ima nekdo povešene veke pri 30., se pač že takrat odloči za poseg. Enako velja za zgornjo starostno omejitev. Celo prej bi blefaroplastiko priporočala starejši gospe, kot da bi ji kožo napolnila s polnili. Lepši obraz dobiš po dvigu veke, saj odstraniš odvečno kožo …

• Kaj je zmagovalna formula za hitro osvežitev in pomladitev obraza?

Zagotovo kombinacija botoksa in polnil. Botoksa se nekatere ženske sicer še vedno bojijo, ker menijo, da z njim v telo vnašamo strup, kar ni res, saj je snov, ki jo vnesemo v kožo in s katero onemogočimo intenzivnost krčenja mišic, močno razredčena in obdelana. Nasprotno pa so polnila sestavljena iz povsem naravne snovi, hialuronske kisline, ki je del telesa, a z leti jo izgubljamo in zato jo moramo dodajati. Morda so nekatere ženske bolj navdušene nad polnili tudi zato, ker je rezultat po vnosu viden takoj. Vseeno pa ne vem, zakaj bi nas bilo strah botoksa, saj se ti ne more zgoditi nič takšnega, sploh če vse skupaj zaupaš pravemu strokovnjaku!

• Kako se bodo po vašem v prihodnosti razvijale pomlajevalne metode?

Botoks je že razvit do te mere, kot je, tu ni pričakovati kakšnega napredka, ker to preprosto ni možno, pri polnilih pa se skoraj vsako leto dogaja kaj novega, od tega, da se spreminja njihova gostota do kakovosti in podobnega. Na tem področju se bo torej ves čas kaj dogajalo …

• Naj vas za konec vprašam, ali tudi sami uporabljate karkoli od tega, kar sva omenili v tem pogovoru?

Za zdaj še ne, a kdo ve, kaj bo čez dve, pet ali deset let. Navdušena sem tako nad botoksom kot nad polnili, saj dobro vem, kako imenitne rezultate lahko dosežemo s premišljeno kombinacijo obojega. Pustimo torej času čas …

________________

Naročite se na brezplačni posvet pri dr. Aleksandri Kocić.

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.