Menopavza – 32 simptomov

Menopavza – 32 simptomov

16.02.2021

Morda bo za nekatere presenetljivo, da obstaja 32 simptomov menopavze. Vendar ne bo vsaka ženska doživela vseh – niti v isti intenziteti.

Za nekatere bodo simptomi komaj opazni, za druge pa bo neprijetnost nevzdržna in se bodo odločile za zdravljenje s hormonsko terapijo. Z Menopavzo so povezani tudi novi zdravstveni izzivi in tveganja. 

Prav zato smo v Diagnostiki Clarus pripravili obsežen preventivni Program Menopavza za menedžerke med 45 in 55 letom starosti.

Vas zanima več o menopavzi? 


1. Vročinski valovi ( oblivi vročine ali menopavzno potenje)

Vročinski valovi so najbolj pogost simptom menopavze. Približno 75% žensk se sreča z njimi. Pojavijo se lahko nekajkrat mesečno ali več kot 10x dnevno. Vročinski val lahko traja nekaj sekund ali 10 minut. Obdobje vročinskih oblivov za nekatere ženske traja od 6 mesecev do 5 let, spet druge jih lahko trpijo tudi 10 let. Hormonska terapija je zelo uspešna pri lajšanju teh simptomov.


2. Nočno potenje

Je pogosta težava, ki ženskam povzroča neprespanost med menopavzo. Prebujanje sredi noči, perilo in posteljnina sta premočeno od znoja, katero je pogosto potrebno zamenjati. So pravzaprav vročinski oblivi, ki se zgodijo med spanjem in so zaradi tega toliko bolj očitni.

 

3. Neredna menstruacija

Je eden izmed zgodnjih simptomov menopavze. Menstrualni cikel se upočasnjuje in se na koncu popolnoma ustavi. V tem času so lahko menstruacije izredno neredne, lahko izostajajo lahko so bolj pogoste, močne ali šibke.

Čeprav je to popolnoma normalno za ženske, ki se približujejo menopavzi, je lahko to znak za nekatere druge zdravstvene težave. Svetujemo obisk ginekologa.

 

4. Suhost nožnice

Znižane ravni estrogena povzročajo suhost nožnične sluznice. Kot posledica suhosti so pogoste pekoče in žgoče bolečine nožnice in večje možnosti za poškodbe ob spolnem odnosu. Spolni odnosi lahko postanejo neprijetni. Zmanjša se tudi raven koristnih laktobacilov, ki pomagajo preprečevati razne okužbe in vnetja nožnice. Ginekolog vam lahko predpiše zdravljenje s hormonsko terapijo.

 

5. Nihanje v razpoloženju

Velika nihanja v razpoloženju so prisotna pri približno 27% žensk, ki gredo čez obdobje menopavze. Brez razloga vas lahko popade, jeza, žalost, tesnoba... Razlog za to je v hormonskih nihanjih, ki so izredno nestabilni v tem obdobju. Hormonska terapija lahko pomaga.

 

6. Zmanjšan libido

Vaš libido v veliki meri nadzorujeta estrogen in testosteron (da, tudi v ženskem telesu se proizvaja, sicer v manjših količinah vendar igra pomembno vlogo pri zdravju vsake ženske). S padcem spolnih hormonov velikokrat pride do zmanjšanega libida. Nekatere ženske poročajo o povečanem libidu. Zmanjšan libido naj bi bil povezan s pridobivanjem kilogramov. Zdrava prehrana in redna telesna aktivnost lahko nekoliko pomaga, veliko bolj učinkovita pa je hormonska terapija.

 

7. Glavoboli

Estrogen v našem telesu povzroči širjenje krvnih žil, progesteron pa njihovo krčenje. Ker med menopavzo hormoni nihajo, se naše krvne žile nenehno širijo in krčijo. To pa lahko povzroča spremembe tlaka v možganih kar vodi do glavobolov. Drugi glavni vzrok glavobolov je dehidracija. V povprečju vsako noč izgubimo en liter vode. Nenehno nočno znojenje in vročinski oblivi povzročajo, da izgubimo še več vode in se zbudimo z glavobolom. Pomembno je, da pijete dovolj tekočine.

 

8. Bolečine v dojkah

Pred menopavzo, kadar se menstrualni cikli upočasnjujejo je pogost simptom bolečina v dojkah. To povzročajo nihajoči hormoni. Je enaka bolečina, ki jo doživljate med menstruacijo ali nosečnostjo. Zaradi padca estrogena imate lahko občutek, da so dojke manj polne.

 

9. Sindrom pekočih ust

Raziskava je pokazala, da 18% do 33% žensk v menopavzi trpi zaradi sindroma pekočih ust. Prizadene vašo ustno votlino, jezik in ustnice. Povzroča pekoč občutek, zbadanje in mravlinjčenje. Razlog so seveda nihajoči hormoni, predvsem estrogen saj igra pomembno vlogo pri tvorbi sline. Zmanjšanje ravni estrogena med menopavzo vodi do zmanjšane tvorbe sline.

 

10. Bolečine v sklepih

Estrogen krepi kosti in naravno zavira vnetne procese v sklepih. Zaradi padca estrogena v času menopavze ženske pogosto doživljajo bolečine predvsem v zapestju in prstih. Sklepi izgubijo prožnost in vnetja se pogost povečajo.

 

11. Prebavne težave

Estrogen pomaga uravnavati normalne ravni stresnega hormona kortizola. Bolj kot se znižujejo vrednosti estrogena v telesu bolj bo to vplivalo na vaš prebavni sistem. Visoke ravni kortizola lahko povzročijo, da se zaloge maščob in odvečnih maščob začnejo nalagati centralno – okoli organov.

Kortizol spodbuja presnovo maščob in ogljikovih hidratov za hitro energijo ter spodbuja sproščanje inzulina in vzdrževanje ravni sladkorja v krvi. Vse to vodi do povečanja apetita, hrepenenju po sladki, mastni in slani hrani.

Pogoste prebavne težave v času menopavze vključujejo: napihnjenost, prebavne motnje, refluks kisline, krče v trebuhu, zaprtje, drisko, povečanje telesne teže, napenjanje in slabost.

 

12. Občutek spreletavanja elektrike

Vzrok spreletavanja elektrike med menopavzo nam še ni popolnoma razumljiv. Kljub temu je znano, da ima estrogen pomembno vlogo v vaših možganih. Hormonska neravnovesja povzročijo, da nevroni pošiljajo signale v živčnem sistemu tudi, če to ni potrebno, kar se odraža v občutku spreletavanja elektrike. Lahko se zgodi kadarkoli, pogosteje tik pred vročinskim oblivom.

 

13. Mišična napetost

Mišično napetost povzročajo nihanja in izčrpavanje estrogena ter progesterona. Nizka raven estrogena vodi do visoke ravni kortizola, stresnega hormona, ki zviša krvni tlak in krvni sladkor. Dolgotrajno povišanje kortizola in nizke ravni estrogena povzroči, da so mišice pogosto napete ter se posledično utrudijo. Nizke ravni progesterona pripomorejo k mišični napetosti, saj ima progesteron pomirjujoč učinek na telo in duha.

 

14. Težave z dlesnimi

Približno 10% do 40% žensk v menopavzi ima težave z zobmi in dlesnimi. Nihanje in izčrpavanje estrogena lahko povzroči težave kot so: gingivitis, odmikanje dlesni, krvavitve , pekoč jezik, suha usta in oslabelost zob. Spremembe ravni hormonov lahko tudi povzročijo, da so vaše brbončice manj občutljivi na saharozo, zaradi česar boste hrepeneli po sladki hrani.

 

15. Mravljinčenje okončin

Je bolj redek simptom menopavze, vendar je lahko zelo neprijeten. Mravljinčenje, znano tudi kot parestezija, povzročajo vzponi in padci estrogena med menopavzo, ki vplivajo na živce. Okončine, predvsem prsti, stopala, roke, noge, zaradi »zmedenih« živcev povzročijo občutek mravljinčenja, zbadanja, otopelosti lahko tudi pekoč občutek.

 

16. Srbeča koža

Padec estrogena v telesu vpliva na kožo in lase. Ko se ravni znižajo, se koža naguba in pri nekaterih ženskah koža postane tudi srbeča. Razlog je v tem, da se oljne žleze, prisotne v koži, v času menopavze skrčijo in se izloča manj olja. Posledično imamo občutek suhe kože. Ko se raven estrogena zmanjša, se upočasni tudi proizvodnja kolagena. Kolagen je bistvenega pomena za ohranjanje čvrste in mladostne kože. Ko raven kolagena pade, bo vaša koža občutno bolj suha, tanjša, utrujena, volumen kože se zmanjša in mladosten videz se poslavlja. Hormonska terapija lahko poveča hidracijo kože, elastičnost kože, debelino kože in zmanjšuje kožne gube.

 

17. Utrujenost

Utrujenost doživlja približno 25% žensk v obdobju menopavze. Estrogen, progesteron, ščitnični in nadledvični hormoni močno vplivajo na našo raven energije. Zaradi nihanja teh hormonov se mnoge ženske počutijo izredno izčrpane.

 

18. Moten spanec

V času pred menopavzo in po njej približno 60% žensk poroča o težavah s spanjem. Med glavnimi krivci so nočni oblivi vročine, zaradi katerih se boste zbudili premočeni od znoja. Spalna apneja se v času menopavze poslabša.

 

19. Izpadanje las

Estrogen je neposredno odgovoren za hitrost rasti naših las in da dlje časa ostanejo na glavi. Normalno nam raste 90% las, medtem ko jih 10% v mirovanju. Teh 10% bo sčasoma izpadlo in omogočilo rast novih las. To je običajen cikel in velja za "zdravo izpadanje las". Vsak dan nam odpade približno 50-100 las. Ko ravni estrogena nihajo, lahko moški hormoni, kot sta androgen in testosteron, povzročita, da lasje preidejo v fazo mirovanja, zato se poveča njihova izguba, medtem ko se rast las upočasni. Povečano izpadanje las se sčasoma upočasni.

 

20. Slabši spomin

Estrogen stimulira nevrotransmiterje v možganih. Nihanje hormonov lahko zato upočasni nevrotransmiterje in povzroči "slabši spomin". Številne ženske, zlasti tiste med 33-55 let, poročajo o težavah z spominom. Dobra novica je, da je slabši spomin le začasen.

 

21. Težave s koncentracijo

Estrogen je "glavni regulator", ki spodbuja vaše možgane, da porabljajo glukozo in jo pretvorijo v energijo. Ker estrogen upada, možgani proizvedejo manj energije kar povzroči splošno pomanjkanje osredotočenosti in koncentracije.

 

22. Tesnoba

Občutek tesnobe je med menopavzo pogost. To je deloma posledica običajnih stresov, vendar se v povezavi s hormonskimi spremembami občuti izredno močno. Mnoge ženske pravijo, da se počutijo živčne, vendar ne znajo pojasniti, zakaj. Tesnoba lahko prispeva k napadom panike. Vendar napadi panike niso pogost simptom menopavze.

 

23. Povečanje telesne teže

V obdobju menopavze je pogosto povečanje telesne maščobe. To je povezano z zmanjšanjem ravni estrogena, slabim spanjem in počasnim metabolizmom ter izgubo mišične mase. V času pred menopavzo raven progesterona počasi in enakomerno upadajo, medtem ko ravni estrogena močno nihajo iz dneva v dan, včasih celo v istem dnevu. Bolj ko se bližamo menopavzi bolj so menstrualni ciklusi neredni, takrat jajčniki proizvajajo zelo malo estrogena. Nekatere študije kažejo, da lahko visoka raven estrogena spodbuja pridobivanje maščob. To je zato, ker so visoke ravni estrogena povezane s povečanjem telesne mase in večjo telesno maščobo v reproduktivnih letih. Od pubertete dalje ženske običajno shranjujejo maščobo v bokih in stegnih kot podkožno maščobo. Čeprav jo je težko izgubiti, tovrstna maščoba ne povzroča zdravstvenih težav. Vendar pa v času menopavze nizke ravni estrogena spodbujajo shranjevanje maščob v predel trebuha kot visceralno maščobo. Tovrstno shranjevanje maščobe povečuje tveganja za povečano odpornost na inzulin, diabetes tipa 2, srčne bolezni in mnoge druge zdravstvene težave.

 

24. Napihnjenost

Napihnjenost je lahko eden prvih znakov približujoče se menopavze, prav tako je med pogostejšimi simptomi, ki jih doživljajo ženske.

Estrogen je pomemben za uravnavanje količine vode in žolča v telesu. Ko se ravni estrogena povečajo, telo začne zadrževati večje količine vode, kar povzroča občutek napihnjenosti. Poleg tega se spremeni količina proizvedenega žolča - to vpliva na način, kako se prebavlja maščoba, kar vodi do napenjanja v prebavilih in več »vetra«.

Obstaja mnogo razlogov za napihnjenost, od slabih prehranskih navad do resnih zdravstvenih težav, kot je Crohnova bolezen. Če napihnjenost vztraja več kot dva tedna, obiščite zdravnika, da odpravi morebitne zdravstvene težave.

 

25. Uhajanje urina

Nezmožnost, da nadzorujete vaš mehur, kadar dvigujete težak predmet ali kadar kašljat ali kihate, se imenuje Stresna inkontinenca ali stresna urinska inkontinenca (SUI). Težave z mehurjem običajno povzročajo medenične mišice, ki so oslabljene zaradi zmanjšane ravni estrogena. To pomeni, da bo pogosteje potreben obisk toalete kot običajno, morda bo boleče.

 

26. Krhki nohti

Estrogen je ključnega pomena za ohranjanje moči keratinske plasti, ki krepi vaše nohte. Velik padec estrogena med menopavzo lahko vodi do velike dehidracije v telesu. To ne pomeni samo, da se boste občutno bolj žejne, ampak da bo vaše telo samo dobesedno postalo bolj suho. Krhki nohti so suhi, žejni nohti, ki so posledica dehidriranega telesa.

 

27. Alergije

Zaradi velikih nihanj hormonov, je obremenjen naš imunski sistem. To je razlog za povečano tveganje, da razvijemo nove alergije in večje intenzitete obstoječih alergij. Padajoča raven estrogena dodatno obremeni živčni sistem, zaradi česar telo proizvaja več histamina, močne kemikalije, ki vodijo do alergij na nekatere snovi, med katere spadajo cvetni prah, prah, hišni ljubljenčki, kemikalije - in včasih vino!

 

28. Razbijanje srca

Padec ravni estrogena lahko povzroči tako povečanje srčnega utripa kot tudi povečanje srčnih palpitacij. Pogosto, vendar ne vedno, je to povezano z vročinskimi oblivi. Če te palpitacije spremlja zasoplost ali občutek omedlevice, poiščite zdravniško pomoč.

 

29. Telesni vonj

Do spremembe telesnega vonja pride zato, ker se ženske v menopavzi znojijo več kot običajno. Ko telo sprosti več znoja, postane vonj po telesu bolj očiten. Hormonske spremembe tudi lahko spremenijo vaš telesni vonj.

 

30. Depresija

Depresija ima 4x večjo verjetnost, da bo prizadela ženske v menopavzi kot ženske, mlajše od 45 let. Estrogen stimulira serotonin, nevrotransmiter, ki nam daje občutek sreče, veselja in zadovoljstva. Upadanje ravni estrogena je neposredno povezano z upadom serotonina.

 

31. Napadi panike

Napadi panike so zelo intenzivni in (razmeroma) kratki napadi tesnobe. Nihajoči estrogen in progesteron povzročita tesnobo in anksioznost. Je med bolj redkimi simptomi menopavze. Napad panike ne pomeni, da imate panično motnjo. Za panično motnjo so značilni pogosti napadi panike. Vaša verjetnost, da boste imeli panično motnjo, je močno povezana z vašo družinsko anamnezo z anksioznostjo in kako občutljivi ste na nihanje hormonov.

 

32. Osteoporoza

Estrogen je bistvenega pomena za zdrave kosti. S padcem estrogena, ki ga povzroči menopavza, se zmanjša kostna gostota. Razgradnja kosti postane hitrejša od tvorbe nove kosti. Zaradi tega so kosti krhke in porozne, kar vodi do osteoporoze – starostna bolezen, ki povzroči kostni zlom pri blagem udarcu ali padcu iz stojne višine. Ženske so bolj izpostavljene osteoporozi kot moški, zlasti če se menopavza začne pred 45. letom starosti.

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.