Ultrazvok vratnih žil

Ultrazvok vratnih žil

Ultrazvok vratnih žil je izrednega pomena za odkrivanje ateroskleroznih zožanj vratnih arterij, nalaganje holesterola v žilno steno in posledično nastanek oblog, ki lahko vodijo do zamašitve žil in njihove pretočnosti, hujša oblika zožanja ovira prekrvavitev možganov in lahko vodi do možganske kapi.

Nastane kot posledica nezdravega načina življenja: povečane telesne mase ali debelosti, nezdrave prehrane, pomanjkanja gibanja in izpostavljenosti stresu.

Priporočamo kot preventivni pregled vsem po 40 letu starosti.


Kaj nam pokaže ultrazvočna preiskava vratnih žil:

  • anomalije v žilah
  • pretočnost žil
  • spremembe na stenah žil
  • vrste plakov
  • smer in hitrost pretoka
  • ocena zožane žile


O preiskavi:

Med preiskavo pacient leži na hrbtu, na razgaljeni del vratu se nanese gel za ultrazvok, tako zdravnik lažje premika sondo, da dobi jasnejšo/boljšo sliko vratnih žil. Preiskava traja od 20 minut do 45 minutr – odvisno od posameznikovega stanja.


Priprava na preiskavo:

Prosimo tudi da s seboj prinesete vse ostale izvide srčnožilnih preiskav katere ste že opravili ter seznam zdravil katere uživate.


Kdaj priporočamo ultrazvok srca:

Nevrološka akutna ali kronična prizadetost, sindrom vene cave, motnje pri dializnih bolnikih, možni trombozi ven, vratni šum, venska katetra, multipna skleroza, nestabilnost, omotica, vrtoglavica, šum, pogosti glavoboli, kontrola po posegiu na ožilju, priprava pred posegom na srcu

 

Pregled/e opravlja/jo:

Prim. Borut Kolšek
Dr. med. spec. vaskularne medicine

 

Vse Ultrazvočne ambulante:

 

Ne spreglejte tudi:

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.