Botoks (botulinum toksin)

Botoks (botulinum toksin)

Prvi znaki staranja so po navadi gube okrog oči, gube na čelu in gube med obrvmi. Čeprav je popolnoma normalno, da gube nastanejo, se mnogi počutijo, da jih gube vizualno postarajo in narišejo utrujen izraz na obrazu.

Da bi zmanjšali nastanek gub, se mnogi odločijo za injekcije botoksa (botulinum toksina). Injekcije sprostijo določene mišice na obrazu, s čimer postanejo gube manj opazne, predvsem pa zaviramo njihov nastanek.

Botoks je ena izmed najbolj uporabljenih metod pomlajevanja obraza. Letno naj bi bilo opravljenih 6 milijonov posegov. Pojdi na vsebino.

Naročite se na posvet

Za vsa vprašanja smo vam na voljo po tel. št.: 01 2000 910 ali na e-mail naslovu diagnostika@diagnostika-clarus.si

CENA za Botoks (botox): od 160 € naprej


Samoplačniška storitev

Glajenje gub z botoksom izvajamo 1x do 2x mesečno večinoma v popoldanskem času, kontaktirajte nas za bolj točne informacije.

*Čas je podan le informativno, ure se lahko spremenijo

Povprečen čas injiciranja botoksa: 30 min

Kraj izvedbe: Grška ulica 13, 1000 Ljubljana ( BTC hala 9 )

Injiciranje Botoksa izvaja:

  • Aleksandra Kocić dr. med., spec. oftalmolog

CENE za vse storitve pomlajevanja obraza najdete v CENIKU

Preberite Aktualni zapis: Botoks, Filerji & Blefaroplastika - Intervju z Aleksandro Kocić


Vsebina:


Kaj je botoks?

Botoks je pravzaprav trgovsko ime za snov, ki se injicira v kožo, in začasno zavira gibanje mišic, s čimer prepreči razvoj ali poslabšanje gub.

Ime Botoks (ang. Botox) izhaja iz besede botulous ali botulinum toksin, ki predstavlja naravni toksin. Proizvaja ga bakterija Clostridium botulinum, katero najdemo v rastlinah, zemlji, vodi in živalskem črevesju. In čeprav je toksin opisan kot »najbolj strupena snov«, je v obdelani čisti obliki in manjših odmerkih, povsem varna za uporabo.

 

Kako Botoks deluje?

Kljub temu, da mnogi govorijo, da botoks gladi gube – to pravzaprav ni res. Botoks začasno (delno) onemogoči obrazne mišice, ki s svojim krčenjem povzročajo gube. Zavira obrazne živce, ki mišicam povejo, da se krčijo, kar vodi do zmanjšanja tako imenovanih dinamičnih gubic. Učinki botoksa izginejo v 3 do 6 mesecih.

Vse gube se ne obravnavajo enako. Ko postanemo starejši in izgubimo elastičnost v naši koži, lahko te dinamične gubice postanejo globlje in vidne, tudi ko je mišica sproščena. Medtem, ko Botox ne more izbrisati globokih gubic, lahko zavira njihovo poslabšanje.


Za katere gube je primeren Botoks?

Ženski obraz od blizu, vidi se gube na čelu, gube med obrvmi, gube okrog oči t.i. račje tačke in pa vodoravne smejalne gube na nosu.

Injiciranje botoksa najbolje deluje za dinamične gube - gube, ki se pojavijo zaradi obraznih izrazov, kot sta nasmeh ali mrščenje. Nasprotno statične gubice ostanejo, medtem ko je vaš obraz sproščen. Za glajenje statičnih ali globokih gub je potrebna kombinacija botoksa in dermalnih polnil.

Izpostavili bomo 7 vrst obraznih gub, za katere je primeren botoks:

1. Glaberalne gube ali gube med obrvmi
Glaberalne gube se kažejo, kot navpične gube med obrvmi. To so najpogostejše gube, katere gladimo z botoksom.

 Glajenje gub z uporabo botoksa v med obrvmi oz. glajenje Glaberalnih gub.

2. Račje tačke (gube okrog oči) ali periorbitalne gube
To so gube, ki potekajo od zunanjih robov oči, kadar se smejemo. Kot del procesa staranja so vedno globlje, zato sčasoma postanejo statične in so prisotne tudi v odsotnosti nasmeha.

Glajenje gub z uporabo botoksa v predelu okrog oči (račje tačke) oz. glajenje periorbitalnih gub.

3. Gube na čelu
Za gube, ki nastanejo, kadar mršimo čelo, je kriva razmeroma velika obrazna mišica, ki prekrije čelo in se imenuje frontalna mišica. Ko se mišica frontalis skrči, se dvigne čelo in pojavijo se vodoravne linije. Mrščenje čela je pogosto le navada in mnogim botoks pomaga prekiniti to navado.

Glajenje gub z uporabo botoksa v predelu čela.

4. Smejalne gube na nosu
Vodoravne gube, ki potekajo na mostičku nosu med očmi in se pojavijo, kadar se smejemo. Lahko postanejo izrazitejše po uporabi botoksa za glajenje glaberalnih gub in »račjih tačk«. Zato se mnogi vrnejo na dodatnih nekaj enot botoksa.

Glajenje smejalnih gub na nosu z uporabo botoksa.

5. Perioralne gube (okrog ust) ali kadilske gube
Perioralne gube ali navpične gube nad zgornjo in spodnjo ustnico. Povzročijo jih dedni dejavniki, šobljenje ustnic, kajenje, predvsem pa fotostaranje - poškodbe kože, zaradi dolgotrajne izpostavljenosti soncu. Botoks je v temu primeru le dodatna terapija za večjo gladkost kože v kombinaciji z dermalnimi polnili

Glajenje gub okoli ust z uporabo botoksa  oz. glajenje Perioralnih gub ali kadilskih gub.

6. Marionetne gube
Marionetne gube so linije, ki izvirajo na vogalih ust in se raztezajo navzdol proti bradi. Marionetne gube se običajno gladijo v kombinacijo z botoksom in dermalnimi polnili.

Glajenje Marionetnih gub z injiciranjem botoksa  oz. glajenje smejalnih gub.

7. Gube na bradi
Sčasoma koža na bradi postane kot površina pomaranče, sprva se pokažejo majhne linije gub, ki čez leta postajajo globlje. Da zgladimo gube je potrebna kombinacija botoksa in dermalnih polnil.

Glajenje gub na bradi z injiciranjem botoksa.

Uporaba botoksa za estetske spremembe obraza:

Lifting obrvi z botoksom
Nekatere mišice potegnejo obrvi navzdol (orbicularis oculi in mišice corrugatorja). Druge mišice dvignejo obrvi navzgor (mišice frontalis). Te mišične skupine delujejo druga proti drugi. Čeprav botoks zares ne dvigne obrvi, lahko z injiciranjem botoksa oslabimo mišice, ki vlečejo obrvi navzdol in dosežemo učinek liftinga obrvi.

Nasmeh dlesni lahko odpravimo z botoksom
Botoks je izredno učinkovit za odpravo nasmeha dlesni – kadar se med nasmehom zgornja ustnica dvigne do te mere, da je izpostavljen velik del dlesni nad zobmi. Botoks se injicira v mišico, ki dviguje zgornjo ustnico ter jo oslabi. S tem preprečimo prekomerno izpostavljenost dlesni.

 

Botoks proti potenju?

Za vse, ki se prekomerno znojijo (hiperhidroza) pod pazduho, rokami, nogami, glavo ali obrazom, so se injekcije botoksa izkazale za varno in učinkovito rešitev. Pravzaprav se je pokazalo, da botoks zmanjšuje potenje na območjih, katera so bila injicirana za kar 87 %. In v primeru prekomernega znojenja dlani, se je izkazalo, da botoks zmanjša potenje tudi do 90 %.

 

Botoks cena?

Cena botoksa je odvisna od števila regij:
1 regija (ali čelo, ali med obrtvmi, ali okrog oči) od 160€
2 regiji (kombinacija 2 zgornji) od 200€
3 regije (vse tri regije) od 250€
Cel obraz (še nad ustnicami, vrat..) od 300€
Proti potenju, v predel pazduhov 400 €

 

Kaj je enota botoksa?

Enote uporabljamo kot merilo za botoks (tako, kot tekočino merimo v ml. ali zdravila v mg.). Ena enota je količina botoksa, ki je potrebna, da dosežemo specifično stopnjo blokade živca, odgovornega za krčenje mišice.

 

Koliko enot Botoksa potrebujem?

Pogosto vprašanje naših strank je: Koliko enot botoksa potrebujem?
Odgovori pa so zelo različni, saj se število enot razlikuje odvisno od velikosti mišice, njene moči, položaja in drugih dejavnikov. Normalno je, da moški potrebujejo več enot kot ženske. Čeprav pravo količino določi specialist, lahko podamo povprečno število enot za posamezno področje. Za vse, ki želite bolj točno oceno, pa vas vabimo, da se naročite na brezplačni posvet.

Povprečno število enot botoksa za gube na čelu
od 10 do 30 enot

Povprečno število enot botoksa za glaberalne gube ali gube med obrvmi
Ženske od 10 do 25

Povprečno število enot botoksa za gube okrog oči ali "račje tačke" 
od 6 do 16 enot

Povprečno število enot botoksa za smejalne gube na nosu
Od 5 do 10 enot

Povprečno število enot botoksa za perioralne gube ali gube okrog ust (kadilske gube)
Od 6 do 24 enot

Povprečno število enot botoksa za marionetne gube
Od 2 do 4 enote

Povprečno število enot botoksa za gube na bradi
Od 2 do 6 enot

Povprečno število enot botoksa za lifting obrvi
Od 4 do 10 enot

Povprečno število enot botoksa za nasmeh dlesni
Od 2 do 4 enote

 

Pomlajevanje obraza z botoksom - Posvet pred posegom je obvezen

Pri specialistu opravite brezplačen posvet, kjer vas specialist podrobno pregleda in vam svetuje na podlagi vaših želja in pričakovanj. Medtem, ko so tveganja, povezana z botoksom, minimalna, morate v celoti razkriti svojo zdravstveno anamnezo pred zdravljenjem, saj lahko določene alergije, kožne in nevrološke bolezni ali zdravila ogrozijo vašo varnost ali rezultate.


Pomlajevanje obraza z botoksom – kdo ni primeren kandidat

Odsvetujemo uporabo botoksa, če imate:

• Alergijo na katerokoli sestavino v botoksu
• Imate alergijsko reakcijo na katerikoli botulinski toksin
• Če imate na načrtovanem mestu injiciranja okužbo kože

 

Pomlajevanje obraza z botoksom - priprava pred posegom

Teden do dva pred posegom je potrebno prenehati z uživanjem antikoagulantov - zdravil, ki redčijo kri (npr. aspirin in ibobrufen). Te vrste zdravil ovirajo strjevanje krvi in povečajo tveganje za nastanek podplutb na mestu injekcije. Nekateri prisegajo, da je potrebno prenehati tudi z uživanjem ribjega olja, multivitaminov, vitamina E, zelenega čaja, cimeta, ingverja, pripravkov iz ginka in alkoholnih pijač - vsaj teden pred posegom.

 

Pomlajevanje obraza z botoksom - potek posega

Med posegom ležite na hrbtu. Priporočamo, da pridete brez ličil ali pa naj bodo ta minimalna, saj je potrebno obraz očistiti in razkužiti. Možno je, da bo specialist markiral mesta injiciranja. Čeprav večina, dobro prenaša bolečino (je res minimalna) lahko po potrebi mesto injekcije delno omrtvičimo z ledenimi obkladki. Za vse zelo občutljive pa na trgu obstajajo tudi anestetične kreme. Specialist med postopkom uporablja zelo tanko iglico za injiciranje majhnih količin botoksa v mišice.

Število potrebnih injekcij je odvisno od številnih dejavnikov, vključno z obsegom obravnavanega območja. Po posegu se lahko vrnete k vsakdanjim opravilom in upoštevajte navodila zdravnika. Bodite previdni, da ne boste drgnili ali masirali zdravljenih predelov. To lahko povzroči migracijo toksina na različna nezaželjena mesta.

 

Pomlajevanje obraza z botoksom – trajanje posega

Postopek pomlajevanja obraza z botoksom traja približno 30 minut. Odvisno je seveda, od vrste in mesta, kamor se botoks injicira. Po posegu se lahko odpravite na vsakdanje opravke, ter upoštevate navodila zdravnika.

 

Pomlajevanje obraza z botoksom – bolečina pri injiciranju

Vsaka injekcija je lahko boleča, vendar so igle za injekcijo botoksa izredno tanke, zato je bolečina običajno minimalna. Ponavadi pa zadustuje, da območje pred injiciranjem 10 – 20 minut hladimo z ledom, tako da skoraj ne občutite injekcije. Za vse zelo občutljive, pa na trgu obstajajo anestetične kreme, ki še dodatno omrtviči kožo.

 

Pomlajevanje obraza z botoksom - okrevanje

Nekaj ur po posegu bodite pripravljeni, da se izognete dodajanju ličil, pranju las, telesni vadbi, ležanju, predvsem pa pazite, da čim manj pritiska na injicirana območja. V nasprotnem primeru se lahko toksin razširi na nezaželjena mesta. Prav tako je dobro, da se izogibate letenju, saj lahko sprememba pritiska v kabini vplivala na širjenje botoksa v napačne mišice.

 

Pomlajevanje obraza z botoksom – možne komplikacije in neželeni učinki

Čeprav je botoks, varen in so komplikacije izredno redke, so lahko neželeni učinki tudi nevarni in vključujejo:

• Suha usta
• Nelagodje ali bolečina na mestu injiciranja
• Utrujenost
• Glavobol
• Bolečine v vratu
• Težave z očmi: dvojni vid, zamegljen vid, zmanjšan vid, povešene veke, otekanje
veke
• Povešene obrvi

Botoks lahko sproži alergijsko reakcijo, ki vključuje:

• Srbenje
• Izpuščaje
• Simptome astme
• Omotica ali omotičnost

Nemudoma pokličite svojega zdravnika ali poiščite zdravniško pomoč v primeru, če se pojavi:

• izguba moči in šibkost mišic po vsem telesu
• dvojni vid, zamegljen vid in povešene veke
• hripavost ali sprememba ali izguba glasu (disfonija)
• težko izgovarjate jasne besede (dizartrija)
• težave z dihanjem
• težave pri požiranju

Ti simptomi se lahko pojavijo nekaj ur, dni ali tednov po injikciji botoksa.

 

Kdaj so vidni učinki botoksa?

Še en mit o botoksu je, da so rezultati takojšnji. Niso. Učinki bodo začeli biti vidni 3-5 dni po posegu. Vendar lahko traja tudin dva tedna, da se doseže končni rezultat.

 

Koliko časa trajajo učinki botoksa?

Večino naših strank poroča, da učinki trajajo 4-6 mesecev. Na dolgotrajnost učinka lahko vpliva veliko dejavnikov. Ko metabolizem predela botoks, se mišično delovanje postopoma povrne, in predhodno zglajene gubice in linije se ponovno pojavijo. Pri ponavljajočem »glajenju gub« z botoksom se linije in gube pogosto zdijo manj izrazite kot prej, saj so se mišice vajene sprostitve. Nekateri od teh dejavnikov, ki lahko skrajšajo ali podaljšajo učinke so:

• Vaša starost
• Stanje vaše kože in stopnja poškodb sonca
• Vaša struktura obraza
• Vaša prehrana
• Kajenje
• Vaša stopnja športne aktivnosti

 

Kako pogosto je potrebno obnavljati botoks?

Če želite, da se gube nekoliko »zgladijo« obnavljajte botoks vsake 3-4 mesece. Ko so gube manj izrazite ali celo »zglajene« večini pacientom zadostujejo obiski na 4-5 mesecev. Stranke, ki kadijo, živijo stresno ali ne prejmejo dovolj počitka, potrebujejo pogostejše obiske. Tisti, ki se zelo dobro ščitijo pred soncem in živijo zdrav življenski slog, lahko še dodatno podaljšajo učinek botoksa.

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.