Anatomija Očesa

Anatomija Očesa

02.07.2018

Zrklo

Glavni del očesa je zrklo. V njegovi notranjosti je mrežnica, z receptorji za svetlobo. Prozorna vsebina zrkla je prekatna vodica, leča in steklovina. Zrklo v katerem se zbira prva informacija za vid, je kroglaste oblike in sestavljana je iz več plasti. Dolžina od vrha roženice do konca očesa je pri odraslemu človeku 24mm, pri otroku pa 17mm.

Zunanja vezivna ovojnica: roženica, beločnica.
Srednja žilna ovojnica: žilnice, šarenica, ciliarnik
Notranja mrežnična ovojnica: mrežnica.

Opis zrkla

Beločnica


Zajema 4/5 očesnega zrkla, je bele barve, nekoliko motna in čvrsta "očesna belina". Funkcija beločnice je zaščita očesa in onemogoča vstop svetlobe od strani. Na beločnico pa so pritrjeni tudi ostali deli očesa, vključno z očesnimi mišicami.

 

 

Roženica

Beločnica spredaj prehaja v roženico. Obsega petino zunanje očesne ovojnice. Je popolnoma prozorna, ker ne vsebuje krvnih in limfnih žil. Hrano dobiva iz okolice (iz solz, iz prekatne vodice). Na dotik izredno občutljiva, ker vsebuje veliko živčnih končičev. Kadar se roženica dotakne tujek, takoj zapremo obe veki - refleks.

Šarenica - iris

Je del žilne ovojnice. Srednja odprtina šarenice je zenica (pupila), s premerom 3-4mm, ki se zaradi delovanja gladkih mišic spreminja. Podobno kot zaslonka pri fotoaparatu uravnava količino svetlobnih žarkov, ki prehajajo v oko.

Šarenica je zelo tanka plast - 0.3mm. Barva šarenice je odvisna od količine temnega pigmenta, ki se nahaja v celicah šarenične vezivne strome-tkiva. Vsak človek ima svojevrstno barvo šarenice. Novorojenček (belopolt) - modre šarenice.

V šarenici sta dve gladki mišici, ki s svojim krčenjem regulirata širino zenice. Če je potreba po svetlobi manjša se zenica razširi in tako spusti v oko več svetlobe. Na širino zenice nasplošno vplivajo različni faktorji (količina svetlobe, starost, psihični in čustveni dražljaji - strah, bolečine, kemične snovi).

Mrežnica - retina

Najbolj popemben in funkcionalen del očesa je notranja očesna ovojnica ali mrežnica. Zgrajena je iz več plasti(zunanja, notranja plast). Zunanja plast - pigmentni list (varuje osrednji del mrežnice pred močno svetlobo).

Notranja plast je zgrajena iz Paličnic, ki so občutljive na svetlobo in vsebuje vidni pigment in iz celice Čepnice so občutljive na barve. Rumena pega je prozorna, ki nima plasti živčnih vlakenc in žil. Tu je mesto najboljšega centralnega in barvnega vida. V najglobji notranji plasti se vsi živci združujejo v vidni živec.

Steklovina

Zapolnjuje notranjost zrkla. Obdaja jo tanka membrana. Je brezbarvna, želatinasta, nekoliko sluzasta, prozorna snov. Vsebuje 98% vode. Pritiska na mrežnico, da je ta enakomerno prislonjena na žilnico in gladka, kar je pomembno za dober vid.

Steklovina nima lastnih žil, hrano dobi iz srednje očesne ovojnice. Steklovina se z leti stara in se na določenih mestih zgosti. Steklovina ne prehranjuje očesa. vendar mu daje oporo, trdnost in obliko. Ker je gostejša od zraka, lomi svetlobne žarke.

Rumena pega - FC

Je mesto na mrežnici, kjer je slika predmeta najbolj ostra. Ostrina vida je odvisna od gostote vidnih celic na mrežnici. Človeška mrežnica ima približno 110-120 milijonov paličic in 5-6 milijonov čepkov. V rumeni pegi je približno 166.000 vidnih čutnic na milimeter.

Slepa pega

Je mesto, kjer vidni živec izhaja iz očesa. Na tem mestu ni vidnih čutnic. Če oadajo svetlobni žarki na to mesto, slike predmeta ne vidimo.

Leča

Je bikonveksne oblike in leži med steklovino in šarenico. Pritrjena je s pomočjo tankih vezivnih niti. Ovojnica leče je tanka zgoščena membrana. Leča, prav tako, kot roženica, nima žilnih živcev. Hrano dobiva iz okolice. Lečne niti so elastične, rastejo celo življenje in se nalagajo kot listi čebule.

Po 30 letu starosti zaradi izgubljanja vode postanejo neelastične, kar po 45 letu starosti zmanjša možnost akomudacije. To napako popravljamo z očali - starostna slabovidnost. Leča ima zelo pomembno funkcijo v očesu. Skupaj z roženico sestavljata optični sistem očesa. Izoblikujeta sliko oddaljenega predmeta. Je močno zbiralna leča, ki lomi svetlobne žarke in jih usmerja na rumeno pego.

 

Ne spreglejte tudi:

Več o očesnih hibah:

Več o očesnih boleznih:

Opravite ONLINE TEST VIDA in preizkusite svoje oči takoj!

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.