Zdravniški pregled za službo – vse, kar morate vedeti.

Zdravniški pregled za službo – vse, kar morate vedeti.

02.10.2018

Vse, kar morate vedeti o zdravniškem pregledu za službo. Spodaj smo odgovorili na pogosta vprašanja.

Ali je zdravniški pregled za službo obvezen?   I   Kaj je namen zdravniškega pregleda za službo?   I   Ali se je potrebno naročiti na zdravniški pregled za službo?   I   Kaj vse potrebujem za uspešno opravljanje zdravniškega pregleda za službo?   I   Kaj pregledujemo na zdravniškem pregledu za službo?   I   Možne dodatne preiskave   I   Izvidi   I   Zdravniško spričevalo

Ali je zdravniški pregled za službo obvezen?

Zdravniški pregled za službo je zakonsko obvezen pregled pred zaposlitvijo (znan tudi kot predhodni pregled), katerega je potrebno ponovno opraviti (obdobni pregled) po določenem časovnem obdobju, ki je specificirano v zdravstveni oceni tveganja za posamezno delovno mesto.

Na podlagi Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1: Ur.l.RS ąt. 43/2011) je od leta 2011 stopil v veljavo nov zakon objavljen v Uradnem listu, ki določa, da mora imeti vsako podjetje od strokovnega sodelavca iz varstva pri delu in pooblaščenega zdravnika specialista s področja medicine dela izdelano oceno tveganja za vsako delovno mesto.

V vsaki oceni tveganja mora biti postavljen tudi rok za revizijo le te.

POSTOPKI , KI SO ZAKONSKO DOLOČENI ZA POTREBE SPECIALISTIČNIH PREGLEDOV MEDICINE DELA PROMETA IN ŠPORTA :

  1. Izdelava izjave o varnosti  z oceno tveganja na osnovi varnostnega inženirja oz.revizija le te.

  2. Zdravstveni del ocene tveganja - dodatek specialista medicine dela k izjavi o varnosti  z oceno  tveganja. Specialist medicine dela, namreč določi obremenitve za vsako delovno mesto oz. skupino podobnih, zapiše na koliko časa se morajo izvajati obdobni - preventivni pregledi za posamične  skupine delovnih mest, ter oceni in zapiše zdravstveno stanje, ki je potrebno za nastop posameznega dela. 

  3. Za posebej obremenjene vodstvene kadre (kar je v dosedanjih izjavah o varnosti običajno izpuščeno) pa je potrebno izdelati revizijo zdravstvenega dela ocene tveganja, kjer posebej ovrednotimo obremenitve vodstvenih delovnih mest z vrsto specialističnih pregledov, ki so nujno potrebni za nabolj stresno obremenjena delovna mesta, za katera izdamo tudi spričevala o delazmožnosti.

Priporočamo:

Revizijo zdravstvenega dela izjave o varnosti pri nas izdela zdravnica specialistka medicine dela prometa in športa. Cena za eno delovno mesto oz. skupino del s podobnimi obremenitvami znaša 85 EUR.


Kaj je namen zdravniškega pregleda za službo?

• varovanje življenje in zdravja ter ohranjanje delovne zmožnosti,
• preprečevanje in zgodnje odkrivanje bolezni, bolezni v zvezi z delom, poškodb pri delu in posledične invalidnosti,
• rehabilitacije obolelih in poškodovanih v sodelovanju z aktivnimi zdravstvenimi službami in zavodi ter delodajalcem,
• ocena sposobnosti za delo.

 

Ali se je potrebno naročiti na zdravniški pregled za službo?

Na pregled se je potrebno vedno naročiti. Na ta način lahko zagotavljamo točen čas vseh pregledov in pripravo zdravniškega osebja. Naročilo na pregled boste najhitreje opravili preko telefonske številke 01 2000 910 med 7:00 in 19:00 uro, lahko nam pustite sporočilo na naši spletni strani ali nam pišete preko elektronske pošte na naslov mdps@diagnostika-clarus.si. Veselimo se vašega obiska.

 

Kaj vse potrebujem za uspešno opravljanje zdravniškega pregleda za službo?

1. ZDRAVSTVENA KARTOTEKA - Pomembno je, da predčasno naročite svojemu osebnemu zdravniku, da pošlje vašo zdravstveno kartoteko v Diagnostiko Clarus (Grška ulica 13, 1000 Ljubljana), saj mora le ta biti na dan pregleda pri nas. Priporočamo, da izpolnite Izjavo za posredovanje zdravstvene dokumentacije, katero pošljete svojemu osebnemu zdravniku. POZOR! ZDRAVSTVENE KARTOTEKE NE POTREBUJEMO v primeru, da opravljate OBDOBNI PREGLED in ste predhodni pregled opravljali pri nas. 

2. NAPOTNICA - S seboj je potrebno prinesti že izpolnjeno prvo stran napotnice v dvojniku. POZOR, če opravljate pregled pred zaposlitvijo (predhodni pregled) je potrebno izpolniti obrazec 8.204. Če opravljate ponovni pregled (obdobni pregled) pa izpolnite obrazec obrazec 8.205.

3. IZVID OKULISTA – V primeru slabovidnosti je potrebno prinesti izvid okulista, ki ga lahko dobite tudi ob okulističnem pregledu v Optiki Clarus, ki se nahaja v sosednji stavbi od Diagnostike Clarus. S seboj tudi prinesite tudi svoja korekcijska očala ali predpisane kontaktne leče.

4. SLUŠNI APARAT – Če uporabljate slušni aparat ga prinesite s seboj na zdravniški pregled.

5. PRIDITE TEŠČI! – V zdravniški pregled so zajete osnovne laboratorijske preiskave, za katere je potrebno, da ste tešči, kar pomeni 8 ur BREZ uživanja hrane, pijete pa lahko samo vodo brez okusa ali nesladkan čaj. V nasprotnem primeru so rezultati preiskav nepravilni in jih je potrebno ponovno opraviti. POZOR! V Diagnostiki Clarus opravljamo laboratorijske preiskave le do 12. ure.

6. OSEBNI DOKUMENT – Za pristop k opravljanju pregleda je potrebna identifikacija. Zato je nujno, da imate s seboj veljavni osebni dokument.


Kaj pregledujemo na zdravniškem pregledu za službo?

OSNOVNE LABORATORIJSKE PREISKAVE

Laboratorijske preiskave so zelo pomembne, saj nam razkrijejo veliko koristnih podatkov, s katerimi zdravnik lažje prepozna indikatorje za različna obolenja. Zdravniški pregled za službo zajema naslednje laboratorijske preiskave:

1. Sedimentacija krvi

Preiskava hitrosti posedanja rdečih krvnih telesc, ki lahko nakazuje bakterijske okužbe, avtoimunska, rakava in revmatološka obolenja.

2. DKS (diferencialna krvna slika)

Diferencialna krvna slika ali DKS je preiskava belih krvnih celic; levkocitov, nevtrofilnih segmentiranih levkocitov, limfocitov, monocitov, eozimofilcev in bazofilcev.

3. Krvni sladkor

Preiskava je pomembna za pravočasno odkrivanje sladkorne bolezni tipa 1 ali 2. Ker se vrednosti glukoze spreminjajo glede na vrsto zaužite hrane je za točne rezultate pomembno, da ste ob odvzemu krvi tešči (12 ur brez uživanja hrane, pijete pa lahko vodo ali nesladkan čaj).

4. AST, ALT, gama GT

Laboratorijsko testiranje krvi, ki nam razkrije koristne informacijo o stanju jeter. Opravimo ga tudi v primeru, kadar je sum na alkoholizem.

5. Holestroli in trigliceridi

S testiranje vrednosti krvnih maščob Holesterol, HDL-holesterol, LDL-holesterol, trigliceridi lahko podamo oceno tveganja za razvoj krvno-žilnih bolezni ter srčne in možganske kapi.

6. Analiza urina

Urin se testira na prisotnost proteinov, glukoze, bilirubina, ketonov, bakterij, glivic in ostalih parametarov, ki nam dajo pomembne informacije o vnetju urinarnega trakta, ledvičnih in sistemskih bolezni.

OSNOVNE ANTROPOMERIČNE MERITVE

Na osnovi meritve telesne teže in telesne višine izračunamo indeks telesne mase, iz katerega je razvidno stanje prebavljivosti.

EKG

EKG ali elektrokardiogram je preprosta, hitra in ne invazivna preiskava, kjer 4 elektrode pritrdimo na ekstremitete in 6 na prsni koš, s čimer lahko naredimo grafični zapis delovanja srčne mišice. Opozori nas na nepravilno delovanje srca, kot so motnje srčnega ritma, prevodne motnje srca, motnje prekrvavitve srčne mišice in še druga bolezenska stanja. Je ena najpogostejših preiskav, ki zdravniku pomaga pri postavljanju končne diagnoze.

SPIROMETRIJA

Spirometrija je preprosta in hitra preiskava, ki izmeri vašo pljučno funkcijo na podlagi izdiha zraka. Pri normalnem pretoku zdrav človek izdihne približno 80 odstotkov zraka v prvi sekundi, če je v dihalih zapora pa je odstotek nižji.

TESTIRANJE VIDA

S testiranjem vida na aparatu R22 preizkusimo vaš vid na daljavo, na bližino, za delo z računalnikom in globino. Prav tako se preveri vaša zmožnost ločevanja barv in nočni vid ter perifernega vida.

PREGLED PRI ZDRAVNIKU

Obsega razširjen klinični pregled pri specialistu medicine dela, prometa in športa, ki pregleda tudi vso vašo zdravstveno dokumentacijo in rezultate opravljenih preiskav. Na podlagi predhodno izpolnjenega vprašalnika o vaši zdravstveni in družinski anamnezi se pogovorite o navadah in slogu življenja.

Po potrebi opravimo dodatne preiskave

Pri zdravniškem pregledu za službo se lahko ugotovijo indikacije za različna obolenja, zato je v tem primeru potrebno opraviti še dodatne preiskave oz. preglede, glede na medicinsko indikacijo ali zahteve posameznega delovnega mesta:

• VTG – obvezna preiskava za delo na višini.
Vestibulogram ali VTG je preiskava namenjena odkrivanju možnosti okvare notranjega ušesa oz. ravnotežnega živca.

• ADG – obvezna preiskava za delo v hrupu.
Avdiogram ali ADG je preiskava namenjena odkrivanju naglušnosti. Pokaže nam izpad sluha na posameznih frekvencah.

• TEST NA DROGE
Na zahtevo vaše delovne organizacije opravimo urinski test na droge.

Izvidi

Izvide pregleda za vašega lečečega zdravnika vam pošljemo na dom v roku 7 - 14 dni. Izvidi so vaši osebni tajni podatki, v katere vaš delodajalec nima vpogleda.

Zdravniško spričevalo

En izvod zdravniškega spričevala hranimo v arhivu Diagnostike Clarus, drug izvod pošljemo delodajalcu, kjer je razvidna vaša delazmožnost.

 
 
 

Prijavite se na naše e-novice

Želite spremljati naše novosti, posebne ponudbe in zanimive ter koristne namige? Potem se naročite na e-novice Diagnostike Clarus.

 
    1. Diagnostika Clarus d.o.o. varstvu vaših osebnih podatkov posveča posebno pozornost in skrb. Podrobnejša pravila glede uporabe in obdelave vaših osebnih podatkov si lahko preberete v Pravilniku o zasebnosti.
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.