HPV test (Humani papiloma virus)

Ginekolog HPV test izvaja samoplačniško. Humani papiloma virus (HPV) je pogosta spolno prenosljiva okužba, ki prizadene milijone ljudi po vsem svetu. Humani papiloma virus (HPV) je skupina sorodnih virusov, ki lahko okužijo kožo in sluznice. Obstaja več kot 200 različnih sevov HPV, od katerih lahko nekateri povzročijo različne zdravstvene težave.

Medtem ko večina okužb s HPV izzveni sama od sebe, lahko nekateri HPV sevi z visokim tveganjem povzročijo resne zdravstvene težave, vključno z rakom materničnega vratu. Redna HPV testiranja so ključnega pomena za zgodnje odkrivanje nevarnih sprememb, da lahko pravočasno ukrepamo in preprečimo nastanek zdravstvenih težav, zlasti nastanek raka materničnega vratu.

Naročite se na HPV test

Za vsa vprašanja smo vam na voljo po tel. št.: 01 2000 910 ali na e-mail naslovu diagnostika@diagnostika-clarus.si

CENA za HPV test: 70 €

Vrsta storitve: SAMOPLAČNIŠKI TEST HPV
Ginekološki pregledi potekajo 1x tedensko ob:
Sredah (dopoldne ali popoldne) 
*Čas je podan le informativno, ure in dnevi se lahko spremenijo
Čas trajanja: 20 min
Kraj pregleda: Grška ulica 13, 1000 Ljubljana ( BTC hala 9 )
Kdo izvaja Ginekološke storitve:

  • doc. dr. Andrej Vogler, dr. med. specialist ginekologije in porodništva
  • Vinko Jerićevič, dr. med., spec. ginekologija in porodništva
  • Jožefa Kežar dr. med., spec. ginekolog in porodničar

CENE za vse ginekološke storitve so navedena v CENIKU

Kakšne so vse nevarnosti HPV okužbe?

1. Rak materničnega vratu: HPV je glavni vzrok raka materničnega vratu, ki je lahko smrtno nevaren, če ga ne odkrijemo in zdravimo zgodaj.
2. Drugi raki: visoko rizični sevi HPV lahko povzročijo tudi raka anusa, grla, vulve, vagine in penisa.
3. Genitalne bradavice: nekateri sevi HPV lahko povzročijo nastanek genitalnih bradavic, ki so običajno benigne, vendar so lahko neprijetne.

Dejavniki, ki vplivajo na napredovanje HPV:

HPV sev: Sevi z visokim tveganjem, kot sta HPV-16 in HPV-18, imajo večjo verjetnost, da povzročijo raka materničnega vratu in druge vrste raka na spolovilih.
Zdravje imunskega sistema: Zdrav imunski sistem lahko sam odstrani okužbo s HPV. Posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom, v primeru HIV okužbe ali zdravljenja z imunosupresivi, so lahko izpostavljeni večjemu tveganju za zaplete, povezane s HPV okužbo.
Starost: mlajši posamezniki imajo močnejši imunski sistem, kar lahko pomaga pri telesni samo ozdravitvi okužbe s HPV. Starejši posamezniki so lahko izpostavljeni večjemu tveganju za trdovratne okužbe.
Trajanje okužbe: okužbe s HPV virusom, ki trajajo dlje časa, pogosteje povzročajo težave. Večina okužb s HPV izzveni v dveh letih, toda tiste, ki vztrajajo, lahko povzročijo nenormalne spremembe celic. Časovno napredovanja je lahko zelo različno in vse predrakave lezije se ne bodo razvile v raka.
Razvoj raka: V primerih, ko predrakavih lezij ne zdravimo ali jih ne odkrijemo pravočasno, lahko napredujejo v invazivno vrsto raka. Časovni okvir za razvoj raka lahko traja več let.

Kaj je HPV test?

HPV test je diagnostični postopek za ugotavljanje prisotnosti humanega papiloma virusa v telesu. Vključuje pregled celic iz materničnega vratu (spodnji del maternice).

Kako poteka HPV test?

HPV test je razmeroma preprost:
1. Namestitev: postavljeni boste na preiskovalno mizo, podobno kot pri PAP brisu.
2. Odvzem celic: vaš ginekolog bo z majhnim loparčkom ali ščetko nežno odvzel bris - vzorec celic iz materničnega vratu. Ta vzorec se nato pošlje v laboratorij za analizo.

Kako se pripraviti na HPV test?

Priprava na test HPV je običajno enostavna je pa pomembna saj lahko različni dejavniki vplivajo na točnost rezultatov:
1. Načrtujte HPV test, ko nimate menstruacije.
2. Vsaj 24 ur pred testiranjem se izogibajte spolnim odnosom.
3. Izogibajte se prhanju z intimnim milom 24 ur pred testiranjem.
4. Izogibajte se uporabi tamponov 24 ur pred testiranjem.

Na koliko časa je potrebno opraviti HPV test?

Priporočena pogostost testiranja na HPV je odvisna od več dejavnikov, vključno z vašo starostjo in zdravstveno anamnezo:
1. Starost od 30 do 65 let: ženskam v tej starostni skupini se na splošno svetuje, da vsakih pet let opravijo test HPV v kombinaciji z PAP brisom.
2. Starost od 21 do 29 let: testiranje na HPV običajno ni priporočljivo kot primarna metoda za to starostno skupino. PAP bris je standardna praksa.
3. Starost 65 let in več: V nekaterih primerih morda ne boste več potrebovali testiranja na HPV, če so bili vaši prejšnji rezultati dosledno normalni. Za osebna navodila se posvetujte s svojim ponudnikom zdravstvenih storitev.

Kaj se zgodi, če je test HPV pozitiven?

Pozitiven rezultat HPV testa kaže na prisotnost visoko rizičnih sevov HPV. Bistveno je razumeti, da pozitiven rezultat ne pomeni, da imate raka. Običajno sledi naslednje:
1. Dodatno testiranje: Vaš ginekolog vam lahko priporoči nadaljnje preiskave, kot je PAP test ali kolposkopija, za oceno zdravja materničnega vratu.
2. Spremljanje: morda boste pozvani k pogostejšim testiranjem, da bo ginekolog pravočasno odkrili nevarne celične spremembe.
3. Zdravljenje: Če se odkrijejo zaskrbljujoče nepravilnosti, se boste z vašim ginekologom pogovorili o možnih nadaljnjih ukrepih za zdravljenje predrakavih ali rakavih lezij.

Kako se človek okuži s HPV?

HPV se primarno širi z intimnim stikom koža na kožo, vključno z vaginalnim, analnim in oralnim seksom. Do prenosa lahko pride tudi, če ni vidnih simptomov.

Kakšni so simptomi HPV okužbe?

Večina okužb s HPV ne povzroča opaznih simptomov. Posledično se posamezniki morda ne zavedajo, da so okuženi.

Kako pogost je HPV?

HPV je zelo razširjen po vsem svetu. Ocenjuje se, da bodo imeli skoraj vsi spolno aktivni posamezniki vsaj eno okužbo s HPV v nekem trenutku svojega življenja.

Miti o okužbi s HPV:

Okužbo s HPV obkroža več mitov. Bistveno je ovreči te napačne predstave:
1. Mit: HPV dobijo samo promiskuitetne osebe. HPV je tako pogost, da se lahko okuži vsak, ki je spolno aktiven.
2. Mit: Če imate genitalne bradavice, imate zelo tvegan sev HPV. Genitalne bradavice običajno povzročajo sevi HPV z nizkim tveganjem.
3. Mit: HPV se ne morete okužiti, če uporabljate kondome. Kondomi zmanjšajo tveganje za prenos HPV, vendar ga ne odpravijo v celoti, saj lahko virus okuži področja, ki jih kondom ne pokriva.

Kako se zdravi humani papiloma virus (HPV)?

Za HPV samega ni zdravila. Vendar pa lahko imunski sistem okužbo pogosto ozdravi sam. Na voljo so zdravljenja zapletov HPV, kot so genitalne bradavice in predrakave spremembe materničnega vratu.

Ali je HPV mogoče preprečiti?

Da, HPV je mogoče preprečiti z več ukrepi:
1. Cepljenje: cepiva proti HPV so zelo učinkovita pri preprečevanju okužbe z najpogostejšimi visoko rizičnimi sevi HPV. Priporočljivi so tako za moške kot za ženske in jih je idealno uporabiti pred začetkom spolne aktivnosti.
2. Varne spolne prakse: dosledna in pravilna uporaba kondomov lahko zmanjša tveganje za prenos HPV, čeprav morda ne zagotavlja popolne zaščite.

Kdaj se je priporočljivo cepiti proti HPV okužbam?

Cepivo proti HPV se priporoča za:
• Dečke in deklice stari 11 ali 12 let.
• Mladostniki do 26. leta, ki še niso bili cepljeni.

Kako pogosto je treba ponoviti cepljenje proti HPV?

Število odmerkov in časovni razmak se lahko razlikujeta glede na starost in vrsto cepiva. Na splošno se za osebe, mlajše od 15 let, priporočata dva odmerka, za starejše od 15 let pa trije odmerki. Za posebna navodila se posvetujte s svojim izbranim zdravnikom.

Kaj je razlika med PAP testom in HPV testom?

PAP testi in HPV testi so povezani, vendar služijo različnim namenom:
• Pap bris pregleda celice materničnega vratu za nenormalne spremembe, ki lahko kažejo na raka materničnega vratu ali predrakavo stanje.
• HPV test posebej preverja prisotnost visoko rizičnih sevov HPV, ki lahko vodijo do raka materničnega vratu.
V nekaterih primerih vam bo ginekolog svetoval, da oba testa opravita skupaj.

Zaključek

Razumevanje testiranja na HPV in humani papiloma virus je bistvenega pomena za ohranjanje vašega spolnega zdravja in preprečevanje resnih zdravstvenih težav, kot je rak materničnega vratu. Redno testiranje na HPV, cepljenje, varne spolne prakse in odprta komunikacija z vašim ginekologom so bistvenega pomena za zaščito pred tveganji, povezanimi s HPV. Zgodnje odkrivanje in preprečevanje sta ključna dejavnika pri obvladovanju možnih zapletov.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.