Iud iuv kontracepcija vstavitev ali odstranitev pri ginekologu diagnostika clarus

IUV, IUS in IUD KONTRACEPCIJA

Maternični (intrauterini) vložek (IUV) je izjemno učinkovita kontracepcija, neuspešna je pri manj kot 1% žensk, zaradi česar je ena najbolj zanesljivih razpoložljivih metod kontracepcije. 

Ločimo hormonski (IUS) in bakreni (IUD) maternični vložek.

IUV, ( IUD in IUS) je vrsta mehanske kontracepcije, ki zaščiti žensko pred nenačrtovano nosečnostjo. Gre za varno in zelo uspešno kontracepcijo. Maternični vložek je nekaj centimetrov dolga plastična naprava v obliki črke T, ki jo ginekolog vstavi skozi maternični vrat v maternično votlino. Na spodnjem koncu materničnega vložka je pritrjena nitka, ki moli v nožnico. Ta nitka ginekologu ob naslednjih pregledih pove, da je maternični vložek še na svojem mestu. 

Maternični vložek vstavi ginekolog med menstrualnim ciklusom ali v prvih dneh po njem če je zagotovljeno, da ženska ni noseča, po splavu, ob prvem pregledu po porodu ali kadarkoli v času med dojenjem. Ženska lahko med aseptičnim postopkom vstavitve občuti neugodje.

Hormonski maternični vložek IUS (intrauterini sistem z levonorgestrelom) deluje tako, da počasi sprošča hormon neposredno v maternico in s tem ustvari neugodno okolje za opoloditev. Povzroči zgostitev cervikalne sluzi, da ta postane težje prehodna za semenčice, stanjša maternično sluznico in zmanjša gibljivost semenčic. Količina hormona zadošča, da je maternični vložek lahko vstavljen za 3 do 5 let. Sem spadajo Mirena, Kyleena, Jaydess.

Maternični vložek z bakrom (IUD) počasi sprošča bakrove ione v maternico, le ti ovirajo gibanje semenčic in tako preprečuje oploditev. V maternici lahko ostane 5 let ali 10 let. Sem spada bakreni vložek Flexi-T.

Naročite se na ginekološki pregled

Za vsa vprašanja smo vam na voljo po tel. št.: 01 2000 910 ali na e-mail naslovu diagnostika@diagnostika-clarus.si

Ginekološka ambulanta poteka 1x tedensko ob:

 • Sredah (dopoldne ali popoldne)

*Čas je podan le informativno, ure in dnevi se lahko spremenijo

Povprečen čas trajanja: 20 min
Kraj pregleda: Grška ulica 13, 1000 Ljubljana ( BTC hala 9 )

Kdo izvaja Ginekološke storitve:

 • doc. dr. Andrej Vogler, dr. med. specialist ginekologije in porodništva
 • Vinko Jerićevič, dr. med., spec. ginekologija in porodništva

 

Stranski učinki IUV kontracepcije?

Čeprav gre za varno kontracepcijo, so možni neželeni stranski učinki:

 • Hormonski IUS: v prvih mesecih lahko pride do spremembe vzorca krvavitve (rjavi, krvavi vmesni izcedki), dolgoročno tudi do izgube menstruacije. Pojavijo se lahko tudi glavoboli, izbruhi aken, občutljivost dojk, povečanje telesne mase, folikularne ciste jajčnikov, sprememba razpoloženja.
 • Bakreni IUD: povzročijo lahko močnejše in bolj boleče menstruacije, ne povzroča hormonskih simptomov, lahko pa povzroči anemijo.

 

Za koga je primerna IUV kontracepcija?

 • Za ženske, ki iščejo dolgoročno kontracepcijo: zaščita pred nosečnostjo od 3-10 let, odvisno od vrste.
 • Za ženske, ki jim je pomembna plodnost: IUV je mogoče enostavno odstraniti in plodnost se po odstranitvi običajno hitro povrne.
 • Za ženske, ki želijo učinkovito kontracepcijo: IUV ima visoko stopnjo uspešnosti.

 

Kontraindikacije za vstavitev IUV  ( IUD in IUS )?

Maternični vložek se odsvetuje ženskam, ki imajo naslednje kontraindikacije:

 • nepojasnjenje krvavitve po spolnem odnosu
 • anomalije maternice, vključno z miomi
 • raka dojk ali materničnega vratu
 • medenično vnetno bolezen (PID)
 • SPO (spolno prenosljivo bolezen)
 • alergija na baker ali levonorgestrel
 • bolezen jeter in/ali srca

 

KAKO SE VSTAVI IUV ( IUD in IUS ) kontracepcijo?

Vstavitev materničnega vložka je razmeroma preprost postopek, ki se izvaja v ginekološki ambulanti, vstavljanje traja približno 15-20 minut:

1. Priprava : ginekolog pregleda zdravstveno anamnezo, opravi pogovor o postopku ter opravi pregled pred vstavitvijo (vključuje lahko pregled brisa materničnega vratu - bris PAP, pregled dojk in po potrebi druge teste, npr. test za prisotnost okužb, vključno s spolno prenosljivimi boleznimi in test nosečnosti.) Pri ginekološkem pregledu je treba določiti položaj in velikost maternične votline.
2. Namestitev: v nožnico se vstavi pripomoček, imenovan spekulum, maternični vrat se očisti z antiseptično raztopino. Maternični vložek se vstavi skozi maternični vrat v maternico.
3. Preverjanje: ginekolog preveri namestitev materničnega vložka z ultrazvokom in/ali fizičnim pregledom (odvečno vrvico odreže, da ostane majhna dolžina zunaj materničnega vratu).
4. Po vstavitvi IUV se v prvem mesecu opravi pregled, da se zagotovi pravilna namestitev IUV, potem pa redno vsaj enkrat na leto.

 

Stranski učinki IUS In IUD po vstavitvi?

 • Prvih nekaj dni lahko ženska občuti rahle krvavitve in trebušne krče.
 • Pri IUS kontracepciji se lahko pojavijo akne, glavoboli, občutljivost dojk, vendar ti občajno izgnejo po nekaj mesecih.
 • Pojavi se lahko izcedek iz nožnice.

 

Čemu se morate izogibati po sveže vstavljenem IUV?

Po vstaviti je pomembno:

 • Izogibanje se spolni dejavnosti: na splošno je priporočljivo, da se vzdržite spolnih odnosov 1 teden, saj s tem zmanjšamo tveganje okužbe ter zagotovimo, da maternični vložek ostane na mestu.
 • Spremljanje simptomov: pozornost je potrebo nameniti neobičajnim simptomov, kot so huda bolečina v spodnjem delu trebuha, močna krvavitev, smrdljiv izcedek iz nožnice.
 • Uporaba rezervne kontracepcije: IUD je učinkovit takoj, ko je nameščen, IUS deluje takoj, če je vstavljen v prvih 7 dneh po začetku vašega menstrualnega ciklusa, v primeru da je vstavljen ko niste imeli menstruacije je pomembno, da uporabljate rezervno kontracepcijo 1 teden.

 

Znaki, ki kažejo na nepravilnost vstavljene IUV?

Takoj se posvetujte z zdravnikom in/ali ginekologom, če se vam pojavi kar koli od naštetega:

 • Močna ali dolgotrajna krvavitev: lahko kaže na perforacijo ali predrtje maternice.
 • Stalne hude bolečine v trebuhu, povišana telesna temepratura, neobičajen izcedek iz nožnice je lahko znak okužbe.
 • Sprememba vrvice: če ne čutite vrvice gre lahko za znak iztisa ali predrtja maternične stene.

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.